NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Bij Philips Turnhout worden 218 banen geschrapt. 156 arbeiders en 62 bedienden verliezen er hun job. Dat werd vanmorgen meegedeeld tijdens een Bijzondere Ondernemingsraad.

Deze afvloeiingen komen bovenop de herstructurering die op 7 juni al werd aangekondigd en brengen het totaal van geschrapte jobs op 354, waarvan 156 arbeiders en 198 bedienden en kaders.

Het zijn de traditionele redenen die Philips aanhaalt voor deze maatregel: de concurrentie van de lageloonlanden en de snelle opkomst van ledverlichting als vervangtechnologie. Hierdoor zijn de prognoses in volume voor de komende kwartalen en zelfs jaren sterk verlaagd. Om de fabriek in Turnhout nog een kans te geven wordt er ingezet op kosteninnovatie in plaats van productinnovatie.

Volgens ABVV-Metaal wijzen de aangehaalde redenen vooral op een strategisch mismanagement en is het een strategische miskleun om geen vervangtechnologieën in Turnhout te produceren. Als een branchegenoot als Havells-Sylvania er wel in slaagt om hier led te produceren, waarom zou Philips dat dan niet kunnen ? Net zoals bij de autoassemblage is de impact van de loonkost bij de productie van ledlampen nogal beperkt.  Of gaat het hier niet om een strategische miskleun, maar veeleer om een doelbewuste afbouwpolitiek van Philips?

ABVV-Metaal wijst bovendien op het belang van een Europees industrieel beleid dat de Europese producten een gelijke kans biedt ten aanzien van producten uit China en elders. Ook hebben we bedrijven nodig die willen blijven inzetten op Europese  productie. ABVV-Metaal hekelt CEO's die zich meer bezighouden met hun aandeelhouders dan met de belangen van hun werknemers en consumenten en zich zo gedragen als bankiers en niet als ware ondernemers.

 We voorspellen dat de koers van het Philips-aandeel na deze aankondiging zal stijgen. Voor de werknemers wordt het daarentegen een donkere en koude winter.

Lees hier het persbericht van ABVV-Metaal.
Lees hier het persbericht van Philips.