NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Het Kortrijkse technologische bedrijf  Barco dat gespecialiseerd is in visualisatie-oplossingen, heeft zijn defensie- en luchtvaartafdeling verkocht aan Esterline, een Amerikaanse luchtvaart- en defensiegroep. Het gaat om een transactie van aandelen en activa, ter waarde van 150 miljoen euro. 'Deze transactie kadert in Barco’s langetermijnstrategie om haar portfolio van activiteiten te stroomlijnen en sterker in te zetten op de kernactiviteiten', luidt het persbericht. 'De afsluiting van de transactie is gepland in de volgende drie tot vier maanden.'

Barco's Defense & Aerospace divisie is actief op het gebied van defensie, vliegtuigelektronica, luchtverkeerscontrole, opleidingen en simulatie. De afdeling heeft kantoren in de Verenigde Staten, Azië en Europa en telt 600 medewerkers. In 2013 tekende de divisie voor 157 miljoen euro aan orders op en boekte een omzet van 150 miljoen euro. De vakbonden reageren met een dubbel gevoel op nieuws. Esterline zal niet enkel de activiteiten en gebouwen overnemen maar ook de 600 werknemers, waarvan 337 Belgische krachten. ‘Wij waarderen hierbij de inzet van de Barco-directie om niet alleen te focussen op de verkoop, maar ook om het belang van de betrokken werknemers niet uit het oog te verliezen. Op korte termijn is de impact van de overname dan ook beperkt. In België zijn er geen ontslagen en kan ook iedereen aan de slag blijven in de vestiging te Kortrijk’, meldt Dieter Masschelein van ABVV-Metaal.

De bonden melden wel dat er vragen rijzen en dat er dus enige ongerustheid is bij de werknemers. Het is namelijk niet zeker dat Esterline de activiteiten op lange termijn in België zal houden. De vakbonden willen daarom snel samenzitten met Esterline om bij het bedrijf te peilen naar hun toekomstvisie voor de site in Kortrijk.