NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De vakcentrales samen met de interprofessionele vertegenwoordigers van ABVV en ACV hebben in een open brief duidleijk gemaakt wat ze verwachten. Een beslissing van 0,4 %, gebaseerd op een voorbijgestreefde en slechte loonwet, zal blijvend op verzet stuiten van de vakbonden. "Onze leden bleven zich tijdens de crisis volop inzetten en bleven doorwerken ondanks de pandemie en ondanks het feit dat er zich regelmatig clusterbesmettingen op de werkplek voordeden. Loonsverhogingen maken deel uit van het respect dat voor deze inspanning moet worden getoond. Bovendien moeten vrije onderhandelingen een sleutelelement zijn in de post-corona herstelaanpak."  

De houding van de werkgevers die onverwurmbaar vasthouden aan de 0,4% is onaanvaardbaar. Zij zijn dan ook de eerste en enige verantwoordelijke voor de huidige impasse. "Al onze leden blijven respect eisen. Zowel in grote als in kleine bedrijven. Daarom pleiten wij voor sterke loonakkoorden op sectoraal niveau op basis van een interprofessionele indicatieve marge. Dit is een kwestie van solidariteit."

Tevens stellen ze zeer duidelijk dat men de strategie om de sectoren over te slaan en rechtstreeks te onderhandelen in de bedrijven niet aanvaardt; "Wij aanvaarden deze strategie, die de solidariteit breekt, niet."

Lees de open brief