Of beter, is er een dokter op de vloer in jouw bedrijf? Want hoe ga je nu om met
corona op de werkvloer en wat is de rol van de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol tijdens deze langdurige crisis. Meer en meer komen onze bedrijven in de problemen met hun productie door vele werknemers in quarantaine en zieke medewerkers. Daarom vragen Agoria, de grootste werkgeversorganisatie binnen de metaalen technologiesector, en vele bedrijven om goedkopere sneltesten voor werknemers. Dat zou onnodige quarantaines alvast vermijden. Bedrijven zoals Audi of de Vlaamse havens rollen eigen systemen uit om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Als vakbond vroegen we een kader ‘voor de rol van de arbeidsarts bij het opsporen, het testen en het uitreiken van quarantainecertificaten’. Want naar aanleiding van de zeer hoge stijging van de positieve gevallen, met de huisartsen en de testcentra op de rand van verzadiging of instorting, kan de arbeidsgeneesheer bij de interne of externe dienst een essentiële rol spelen bij test-, opsporings- en quarantaineprocedures.
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kwam op 28 oktober ook aan die vraag tegemoet: zo zal een bedrijfsarts zelf een attest kunnen opstellen om een werknemer een coronatest te laten afnemen, in de plaats van de huisarts. Of als een werknemer in quarantaine moet na een hoogrisicocontact (bijv. na een melding via de corona-app), dan kan dat attest ook verkregen worden van de bedrijfsarts zonder tussenkomst van de huisarts. Die vernieuwingen gaan in vanaf maandag 2 november. Goed nieuws voor onze bedrijven om sneller op situatiesin te spelen.
Sinds 2 november zijn er ook twee nieuwe tools in gebruik genomen. Ten eerste is dat de voorschrijftool waarmee ook bedrijfsartsen (en schoolartsen) coronatesten en quarantaine-attesten kunnen voorschrijven, én ook de resultaten raadplegen van die coronatesten. Ten tweede is dat de reservatietool waarmee je als patiënt zelf digitaal kunt reserveren bij een testcentrum, waardoor aanschuiven vermeden wordt.
Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing zegt daarover op Radio1: “Dit alles heeft eenzelfde doel: de zorgsector ontlasten en bedrijven de kans geven om korter op de bal te spelen.” Ook dr. Tielens, huisarts in Heusden-Zolder, is de nieuwe aanpak gunstig gezind. Niet alleen omdat de werkdruk van de huisartsen op deze manier enigszins wordt verlicht, maar ook omdat deze werkwijze efficiënter is in de strijd tegen het virus. “Iedere werknemer heeft zijn of haar eigen huisarts, wat het voor huisartsen heel moeilijk maakt om clusters op het werk op te sporen. Veel hangt af van de werkomstandigheden en daarop hebben bedrijfsartsen veel beter zicht.” De huisartsen moesten zich voor
adviezen voorheen voornamelijk baseren op het verhaal van de werknemer-patiënt. Het verschil tussen quarantaine en verhoogde
waakzaamheid zit ‘m dan soms in de kleinste nuances, met soms scheefgetrokken situaties tot gevolg. Denk aan een afdeling
waarbij de ene collega wel in quarantaine moest en de andere niet, ondanks dezelfde blootstelling aan besmettingsgevaar.
“Die duidelijke afbakening is een vooruitgang. De bedrijfsarts schat nu voor alle werknemers het risico in en bepaalt wat er moet gebeuren”, besluit dr. Tielens. Goed nieuws dus!
Download de gids ‘Covid op het werk’.