NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Professoren Ludo Peeters en Mark Vancauteren van het Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie (Kizok) aan de Universiteit Hasselt hebben becijferd hoe groot de economische impact van de sluiting kan zijn. In Limburg kunnen 8.195 jobs verloren gaan: 4.337 bij Ford zelf, 2.816 bij de toeleveranciers en nog eens 1.042 door de dalende consumptie bij al die ontslagen mensen. De werkloosheid in Limburg stijgt in dat geval van 6,8 procent naar 8,8 procent.

In de rest van Vlaanderen zijn nog eens 3.111 jobs bedreigd bij toeleveranciers. Het koopkrachtverlies zou in Vlaanderen 453 jobs kosten. Volgens de onderzoekers zijn de effecten voor Brussel en Wallonië verwaarloosbaar klein.
Het verdwijnen van al die jobs en de toegevoegde waarde die ze creëren, zorgt voor een welvaartsverlies van 644,1 miljoen euro in Limburg. Voor Vlaanderen loopt dat op tot 875 miljoen euro. Tot slot zorgt dat welvaartsverlies voor 466 miljoen euro misgelopen inkomsten voor de federale begroting.

De studie gaat wel uit van een worst case scenario. Er wordt geen rekening gehouden met steunmaatregelen, ontslagvergoedingen en het feit dat sommige ontslagen werknemers elders werk zullen vinden.