NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Uit een bevraging van Agoria blijkt bij 190 technologie bedrijven blijkt dat de omzet gehalveerd is tegenover maart 2019.

Er zijn grote verschillen tussen de industrieën. De sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal behoudt nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer. Dat komt omdat volcontinubedrijven, met productieprocessen die ononderbroken blijven doorlopen, tot de essentiële sectoren behoren omdat zij hun installaties moeilijk kunnen stilleggen. De digitale en telecomsector volgt op 66,1 procent dankzij het telewerk. 92% van wie er tewerkgesteld is werkt thuis.

Slechter gaat het in de maak­industrie, die bedrijven bundelt die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende industrie levert. Die haalt 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar, de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie haalt nog slechts 7 procent.

In het algemeen wordt er veel meer van thuis gewerkt in alle sectoren. Het thuiswerk is bijna verdubbeld. Werkten voor de uitbraak van het virus nog 33% van de mensen af en toe thuis, dan is dat nu 62%. In de digitale industrie stijgt dit bijvoorbeeld van 65% naar 92%, in de sector van materialen van 2% naar 40%, in de lucht- en ruimtevaart van 7% naar 55%.

Het omzetverlies voor de rest van het jaar is moeilijk in te schatten voor de meerderheid van de bedrijven. Ondanks de huidige crisis blijft de helft van de technologiebedrijven rekruteren. De helft van de medewerkers in de sector is tijdelijk werkloos, maar er zijn grote verschillen tussen de industrieën onderling. Zo is in de maakindustrie 80% van de mensen op dit moment tijdelijk werkloos, in de digitale en telecomsector slechts 7%. Ook de grootte van de bedrijven speelt een rol. In bedrijven tot 500 medewerkers is minder dan 28 procent van de mensen tijdelijk werkloos, in bedrijven met meer dan 500 mensen is dit 60%.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: "Het is duidelijk dat de maatregelen van social distancing strikt noodzakelijk zijn om onze economie draaiende te houden. Alleen zo houden we het virus in toom en onze gezondheidzorg en economie overeind. Ik doe dus een oproep naar zowel de bedrijven als de mensen thuis: houd afstand, red onze jobs. We gaan de bedrijven helpen om maximaal te kunnen werken op een veilige en productieve manier, met respect voor ‘social distancing’. Dit is belangrijk omdat ‘social distancing’ verwacht wordt een blijver te zijn voor de komende maanden, waarvoor absoluut een correcte risico-analyse en oplossing moet voor gevonden worden.”