NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Franse treinbouwer Alstom neemt de spooractiviteiten van zijn Canadese concurrent Bombardier over. Alstom bevestigde maandagochtend dat het hierover gesprekken voert met Bombardier. Ondertussen werd de deal afgeklopt en neemt Alstom Bombardier Transportation over voor een bedrag tussen 5,8 en 6,2 miljard euro. In 2018 zag Bombardier Transportation zijn omzet nog met 7 procent dalen. Midden januari kelderde het aandeel Bombardier nog na een zoveelste winstwaarschuwing. Het orderboekje van Alstom daarentegen bereikte eind 2018 een recordhoogte van 43 miljard euro.

De vraag is of de combinatie Alstom- Bombardier de zegen van Europa krijgt. De nieuwe groep zou volgens schattingen 50 procent van de Europese markt van hogesnelheidstreinen, 30 procent van die van regionale treinen en 30 procent van die van metro’s controleren.

Ook in België kan de fusie grote gevolgen hebben. Alstom stelt 1.050 mensen tewerk in twee competentiecentra in Charleroi. Bombardier heeft een grote vestiging in Brugge, waar nog een kleine 300 mensen werken.

“We wachten de impact van de overname af”, aldus Henk Deprez, secretaris ABVV-Metaal. “Momenteel vrezen we niet voor banen. Maar alles kan nog veranderen." Freddy Bakker, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal dat "De vakbonden gistermiddag een overleg hadden met de directeur van Bombardier Brugge. We hebben alle info gekregen over hoe de deal verlopen is. Maar wat de gevolgen zullen zijn voor Brugge, zal pas binnen een jaar blijken.”