NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Begin februari wordt beslist over een mogelijk faillissement van CG Power Systems (vroegere Pauwels Trafo) in Mechelen. In 2012 kwam de fabriek al in moeilijkheden. Toen konden de vakbonden de schade beperken en zijn ze erin geslaagd om de 260 geplande ontslagen terug te dringen tot 170. In het najaar van 2019 kwam CG Power financieel in moeilijkheden. De oorzaak lag bij het moederbedrijf in India, waar fraude aan het licht kwam. De internationale banken draaiden de geldkraan dicht en ook in België bleven de gevolgen niet uit. Door een mogelijk faillissement dreigen nu alle werknemers hun baan te verliezen. “'Wij willen die honderden banen redden. Het gaat hier over gezinnen die momenteel in onzekerheid leven. In sommige gevallen werken beide partners hier en die mensen moeten ook hun lening of huur blijven betalen”, aldus Patrick Elsen, secretaris van ABVV Metaal. Om het overleg en de onderhandelingen alle kansen te geven, is hij karig met commentaar.

Momenteel is er nauwelijks nog productie. Sinds kort na de zomervakantie draaien de arbeiders in een systeem van vier weken stempelen en een week werken. Hun lonen van vorig jaar zijn allemaal nog uitbetaald, al gebeurde dat enkele keren met vertraging. Op het loon van januari is het nog wachten. Sinds 15 januari staat het bedrijf onder voorlopige bewindvoering van twee advocaten.

CG Power Systems en CG Holdings, met hoofdzetel in Mechelen en een vestiging in Charleroi, zijn ondertussen gedagvaard door het parket. Op 3 februari wordt de zaak behandeld. Meteen of kort daarna wordt duidelijk of er een faillissement komt of niet.