NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De ouders onder ons weten het: kinderopvang kost geld. Voor de arbeiders in de metaalsectoren wordt die kost binnenkort een beetje lager. Het nationaal akkoord 2019/20 voor de meeste metaalsectoren voorziet in de invoering van een tussenkomst in de kosten van kinderopvang door de fondsen voor bestaanszekerheid (metaalbouw, garageskoetswerkelektriciens of metaalhandel).

Tussenkomst: hoeveel en wanneer? Meestal gaat het om een tussenkomst van 3 euro per dag per kind, of 1,5 euro per ouder, werkzaam in de metaalbouw. De tussenkomst geldt in principe tot (en met) de leeftijd van 3 jaar en voor voorschoolse opvang, behalve voor de metaalbouw waar er ook in een tussenkomst voor de buitenschoolse kinderopvang is voorzien. De tussenkomst wordt toegekend op basis van het fiscaal attest, dat aan de arbeider wordt bezorgd door de opvang. De tussenkomst geldt voor de kosten voor kinderopvang gemaakt in 2019, waarvoor in het voorjaar van 2020 een fiscale fiche wordt afgeleverd.

Hoe aanvragen? De aanvraagformulieren zullen vanaf januari 2020 beschikbaar zijn op de websites van de fondsen voor bestaanszekerheid (zie de links hierboven). Op de sites zal ook alle info te vinden zijn over de voorwaarden voor tussenkomst, die lichtjes kunnen verschillen van sector te sector.

Lees meer over de regelingen in jouw sector in de Op Zak’s (onder werkbaar werk of FBZ).