NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Aanvullend pensioen. Voor arbeiders in de metaalverwerkende nijverheid wordt sinds 2000 een sectoraal aanvullend pensioen voorzien, met bijdragen van de werkgever. Sinds 2000 is er heel wat veranderd aan wetgeving, fiscaliteit, bijdragen en rendementen.

Verhoogde bijdragen. Als ABVV-Metaal hebben we over die jaren heen een verhoging van de bijdragen aan dit fonds kunnen onderhandelen, gaande van 1 % van het loon in 2000 tot 2,29 % sinds 1 juli 2017. De opgebouwde pensioenreserves komen terecht in een individuele rekening bij het Pensioenfonds. Een overzicht van de pensioenrechten wordt jaarlijks per brief afgeleverd via een 'Pensioenoverzicht'.

Op het overzicht staat voor het jaar 2018 een negatief financieel resultaat vermeld bij een deel van de pensioenreserve. Gelukkig voorziet de cao in een minimale rendementsgarantie bij opname van het pensioenbedrag. Dit wil zeggen dat er sowieso bij opname van het pensioenplan 3,25 % rente wordt berekend op stortingen tot en met 2008, en 1,75 %  voor stortingen tussen 2009 en 2018, los van wat de financiële markten doen. Deze verplichte rente wordt dus steeds voorzien. Of hoe een foto van de dag niet altijd is wat het lijkt.