NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Gisteren raakte bekend dat de Vlaamse regering vanaf 1 januari 2020 de woonbonus gaat afschaffen. In ruil komt er een daling in de registratierechten van 7 % naar 6 %. Voor ABVV-jongeren en ABVV-Metaal is het duidelijk dat dit een platte besparing is en de kans op een eigen woning bemoeilijkt.

Een koppel dat voorheen een huis kocht van 250 000 euro, en hiervoor moest lenen, maakte gedurende de looptijd van deze lening aanspraak op de woonbonus. Leende je bvb op 20 jaar, dan leverde dit 20 jaren lang, jaar, dan leverde dit op het einde van de rit in totaal 30 400 euro op (15 200 euro voor elke partner).. Op zo een woning betaalde je dan 17 500 euro registratierechten. Vanaf 2020 krijg je die 30 400 euro via je belastingen niet meer terug. De 2500 euro die je in ons voorbeeld minder aan registratierechten betaalt vanaf 2020, weegt uiteraard niet op. In dit voorbeeld spreken we dus over een verlies aan 27 900 euro!

De helft van de jongeren (-35jaar) kan op dit moment geen huis of appartement kopen . Zelfs met de woonbonus was het voor deze groep reeds onmogelijk eigenaar te worden. Een ambitieus investeringsplan in sociale woningbouw is voor ons een oplossing. Een gevolg van zo een investeringsplan is dat de prijsstijgingen van woningen op de privaatmarkt worden afgekoeld.

Bovendien zullen nog meer jongeren aangewezen worden op de huurmarkt waardoor het ook niet ondenkbaar is dat de huurprijzen verder zullen stijgen.

Wie heeft er dan wel baat bij de afschaffing van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten? Wel dat zijn de jonge kopers met zeer kapitaalkrachtige ouders. Zij kunnen namelijk een woonst in 1 keer betalen. Wie het huis uit ons voorbeeld koopt en hiervoor GEEN woonkrediet moet afsluiten, zal in de toekomst 2500 euro goedkoper af zijn. De woonbonus kreeg je namelijk alleen als je woonkrediet afsloot.

Vervlaamsing van de taalgrens? Wie toch nog wil genieten van een fiscaal voordeel bij aankoop, kan nog steeds verhuizen naar de andere kant van de taalgrens waar de zogenaamde wooncheque blijft bestaan...