NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Bij bussenfabrikant Van Hool brak dinsdag een spontane staking uit. De arbeiders pikken het niet dat enkel de werknemers van de dienst Naverkoop 1 euro per uur loonsverhoging krijgen. Toen het nieuws bekend raakte, hebben de arbeiders die de bussen afwerken het werk neergelegd. De spontane staking breidde uit naar het hele bedrijf.

VOlgens de directie is de loonsverhoging bij de dienst Naverkoop er gekomen "omdat de directie ervan overtuigd is dat die op zijn plaats is. Het gaat om een specifieke groep mensen die bepaalde jobs uitvoeren en waaraan je als bedrijf een aantal voorwaarden koppelt. Daarvoor hoort iets in de plaats.“

Gisteren was er d enationale stakingsdag. "Gisteren zijn hooguit twintig arbeiders door de poort gestapt. De mensen die binnen zijn, zijn vooral bedienden. De staking wordt dus goed opgevolgd. Loonopslag en koopkracht zijn dan ook thema's die bij iedereen leven. Een loonsverhoging van slechts 0,8% is veel te weinig. Ik denk dat iedereen dat ook beseft én voelt op het einde van de maand”, aldus David Scheveneels afgevaardigde ABVV Metaal.

Er zijn vanuit de directie geen stappen gezet, ook al waren de vakbonden bereid om ook op de stakingsdag te zoeken naar oplossingen. "We hebben de hele dag gewacht op een telefoontje van de directie, maar dat kwam er niet", zegt secretaris ABVV-Metaal Hans Vaneerdewegh. "Als een uitnodiging tot overleg uitblijft, sluit ik niet uit dat de actie nog één of meerdere dagen verder zou kunnen duren. Donderdagochtend zien we weer verder."

Vandaag en morgen gaat de staking verder.