NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Trump kondigde vorige week importtarieven aan op Europees staal en aluminium (25 en 10 procent). De Europese Commissie diende vorige vrijdag officieel een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie WHO tegen de Amerikaanse 'illegale en protectionistische invoerheffingen'. De klacht geeft Europa het recht zelf de invoer van staal en aluminium te monitoren en maatregelen te treffen bij een verhoging van de import. Daarnaast kan Europa een reeks tarieven heffen op Amerikaanse producten om het verlies aan markttoegang in de Verenigde Staten te compenseren. De EU-landen kunnen tegenmaatregelen treffen voor hoogstens 2,8 miljard euro. Na drie jaar of als Europa gelijk krijgt van de WHO, komt er een tweede golf met Europese invoertarieven.

Eind volgende week is er een top van de G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden.

De staalbedrijven in ons land voeren jaarlijks 150.000 ton staal uit naar de VS. Dat is amper 2% van alle leveringen van Belgisch staal en goed voor 120 miljoen euro aan inkomsten. Voor sommige bedrijven dreigt een omzetverlies van 10 à 15 procent te veroorzaken, zo reageert het Belgisch Staalindustrie Verbond. Technologiefederatie Agoria schat de schade voor de Belgische economie op 250 miljoen euro.

Getroffen bedrijven zijn onder meer Industeel (Charleroi), NLMK Clabecq (Clabecq) en Aperam (Genk, Châtelet). Staalreus ArcelorMittal, dat onder meer in Gent zit, verwacht slechts een beperkt effect op zijn Europese dochterbedrijven. Voor de aluminiumbedrijven schat Agoria de schade eveneens op 120 miljoen euro.