ACV, ABVV en ACLVB organiseren op 16 mei een manifestatie voor betere pensioenen in Brussel.
Praktisch
- Afspraak om 10u30 aan het Brussel-Noordstation, ter hoogte van het EVV-gebouw. Zoek naar de ballonnen van ABVV-Metaal.
- We moedigen de betogers aan om met de trein te komen.
- Klik hier om het parcours van de manifestatie te bekijken.
5 Redenen waarom u als ABVV-Metallo zou moeten betogen
- Het brugpensioen (SWT) is dood, nu wordt het werken tot je 67e.
Begon jij te werken op 18 jaar en hoopte je op je 58e na 40 jaar loopbaan te stoppen? Vergeet het maar. Je zult je nog 2 jaar moeten voortslepen.
> De brugpensioenleeftijd is momenteel 59 jaar tot eind 2018;
> Het brugpensioen wordt de facto onmogelijk gemaakt door deze regering (de kostprijs, de bruggepensioneerde moet tot 63 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, de gelijkstelling voor pensioen werd afgeschaft,...);
> De regeling zware beroepen maakt het onmogelijk om voor je 60e te vertrekken. - Fysieke arbeid, moeilijke arbeidsomstandigheden, nachtarbeid, ongezond werk,... Dagelijkse kost voor heel wat metallo’s.
Vanaf 2020 zul je in een zwaar beroep wellicht ietsjes vroeger op pensioen kunnen vertrekken, maar stoppen voor hun 60e? Dat nooit.
En als je dan omwille van je zware loopbaan wat vroeger kunt stoppen, dan betekent dit nog niet dat je een hoger pensioen zult ontvangen.
Integendeel! Want afhankelijk van je inkomen verlies je bij een dergelijk vervroegd pensioen tussen de 50 en de 250 euro per maand.
Voor deze regering heeft vroeger stoppen met werken een prijs.
> Het mechanisme werkt als volgt: belastend werk omvat 4 elementen met name fysieke belasting, arbeidsorganisatie, verhoogd veiligheidsrisico en emotionele belasting. Tegen het resultaat van het sociaal overleg in, ziet de minister enkel de eerste drie zitten. De emotionele belasting beschouwt hij enkel als een verzwarende factor. De mate waarin belastend werk voorkomt, zorgt voor een verlenging van de loopbaan met 5,10 of 15 %. Zo zorgt de verlenging van de loopbaan ervoor dat je vervroegd met pensioen kunt gaan;
> De vervroeging leidt wel tot een pensioenverlies van 50 à 250 euro per maand. Vroeger stoppen wordt dus gesanctioneerd! - Grootste deel van uw lastige loopbaan voor 2020? Pech!
De werknemers van wie het grootste deel van hun lastige loopbaan zich voor 2020 heeft afgespeeld, zijn eraan voor de moeite. Hun pensioenleeftijd wordt slechts met een paar maanden vervroegd. De datum waarmee er rekening wordt gehouden met je zware arbeid voor je pensioen is 2020. Al het lastigs dat je voor die datum gepresteerd hebt, komt maar in aanmerking voor hoogstens 5 jaar.
Een arbeider die voor 2020 gedurende 20 jaar volcontinu gewerkt heeft, zal aldus maximaal 9 maanden vroeger met pensioen kunnen gaan. Van volwaardige overgangsmaatregelen heeft deze regering nog niet gehoord.
De regeling inzake belastend werk gaat in vanaf 2020. Voor degenen die kort na 2020 met pensioen gaan, komen er maar 5 jaar loopbaan in belastende omstandigheden in aanmerking. Concreet resulteert dit in de verlenging van de loopbaan met 3 tot 9 maanden, zelfs al heb je een zware loopbaan van 40 jaar achter de rug. - Kiezersbedrog
We moeten werken tot 67 jaar. Dit stond in 2014 noch bij CD&V, noch bij N-VA, en ook niet bij Open VLD in hun verkiezingsprogramma en toch hebben ze het gezamenlijk doorgevoerd. Dit is kiezersbedrog! - Generaties worden tegen elkaar uitgespeeld
Deze regering moet stoppen met de generaties tegen elkaar uit te spelen! Wij willen voor jong en oud een sterk wettelijk pensioen op 65 jaar.
Zowel deze regering als het VBO proberen het pensioendebat af te schilderen als conflict tussen generaties. Zij laten uitschijnen dat de pensioenen onbetaalbaar worden en ook dat de last vooral rust op de bijdrage van de jongeren. Dit leidt tot uitspraken als: de jongeren betalen zich blauw aan de pensioenen en zelf kunnen ze er niet van genieten. Dit is een opruiend discours, maar complete nonsens!
De pensioenenkrant
In de Pensioenkrant beantwoorden de vakbonden alle vragen over je pensioen. Tot wanneer zal ik moeten werken? Zal ik kunnen leven van mijn pensioen? Wat bij een onvoorziene gebeurtenis? Moet ik me als jongere zorgen maken over mijn pensioen? Waarom zijn vrouwen het grootste dupe van het pensioengeknoei? Is het logisch dat we langer werken? Wat met zware beroepen en het puntensysteem?
<Lees de pensioenenkrant hier>