NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

ABVV-Metaal steunt actief de Equal Pay Day-campagne van zij-kant en het ABVV. Gelijk loon voor gelijk werk, want dat is niet meer dan normaal. De loonkloof m/v is bovendien niet enkel een probleem an sich, maar heeft vérstrekkend gevolgen.

Want de pensioenkloof v/m die is in ons land al helemaal een slag in het gezicht van vrouwen. Ze bedraagt vandaag in België zelfs 25 %. Een van de voornaamste oorzaken van deze ongelijkheden, is de zorg voor het gezin die doorgaans en grotendeels bij de vrouw terechtkomt. Vrouwen zien zich vaak genoodzaakt om deeltijds te gaan werken. Kwestie van het hoofd boven water te houden tijdens de acrobatische toeren die ze vaak moet uithalen door de combinatie arbeid/gezin. Koorddansen valt hierbij als het ware in het niets.  Daarom pleit het ABVV voor een collectieve arbeidsduurvermindering. Voor vrouwen én voor mannen. Met z'n allen minder werken en meer tijd voor het leven daarbuiten, mede dankzij een betere takenverdeling in dat privéleven uiteraard. 

Omdat wij de eis voor een collectieve arbeidsduurvermindering gegrond en rechtvaardig vinden, zetten wij hem graag kracht bij. Daarom publiceert ABVV-Metaal het e-book Loonongelijkheid v/m. Wat zijn de roots van Equal Pay Day? Hoe is het gesteld met de algemene genderkloof in ons land? Welke rol heeft de functieclassificatie te spelen? Wat kun je als delegee ondernemen tegen loonongelijkheid in je bedrijf? Lees het e-book en "Indignez-vous", zoals Vera Claes van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant het stelt. 

Open hier het E-book Loonongelijkheid v/m anno 2018