NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vervoersmaatschappij De Lijn schaft 386 nieuwe bussen aan. Het gaat om een megaorder van 93 miljoen euro waard. Het is de grootste bestelling ooit. De Vlaamse busbouwers mogen 103 bussen bouwen. Eind 2012 wees de De Lijn de bouw van 237 dieselbussen toe aan de Franse autobouwer Irisbus, een onderdeel van het Italiaanse concern Iveco (Fiat Industrial).  (in de realiteit worden de bussen gebouwd in Tsjechië).  Van Hool en VDL, het vroegere Jonckheere kregen niets. De vakbonden waarschuwden toen al voor een sociaal bloedbad.

De bestelling aan Irisbus werd nu teruggeschroefd tot 160 dieselbussen. Van Hool mag na de 27 oorspronkelijk toegezegde bussen nu ook vijf waterstofbussen en drie elektrische bussen leveren. VDL mag bovenop de 27 stadsbussen, 41 microbussen bouwen.
De vakbonden reageren gemengd op de beslissing. Ze zijn blij met de gedeeltelijke keuze voor de Vlaamse producenten, maar betreuren dat  160 bussen in het buitenland worden besteld. "De Vlaamse busbouwers krijgen een deel van de koek, maar het blijft een peulschil. De bestelling in het buitenland kan leiden tot tijdelijke werkloosheid bij Van Hool. Houdt de Vlaamse regering ook rekening met die kosten? En heeft het voorbeeld van de hst Fyra niet geleerd dat goedkope bestellingen in het buitenland op lange termijn juist duurder uitvallen?", aldus ABVV-Metaal secretaris Hans Vaneerdewegh, ABVV-Metaal. Ook de directie van Van Hool sluit tijdelijke werkloosheid op termijn niet uit. "Het feit dat wij het grootste deel van de bestelling missen, zal gevolgen hebben voor onze tewerkstelling. We vrezen dat we dit niet kunnen compenseren met andere orders en zien ons genoodzaakt om tijdelijke economische werkloosheid in te roepen. Wanneer dat dient te gebeuren, weten we nog niet."

In een latere fase volgen ook nog 123 hybride bussen. Het is nog niet duidelijk wie deze zal mogen bouwen. De aanbestedingsprocedure hiervoor loopt nog. Tegen eind dit jaar hoopt De Lijn een busbouwer te kunnen aanwijzen.