NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Deze ochtend lazen we in de kranten tot onze grote verbazing dat Open VLD een voorstel voor ‘zachte landingsbanen’ op de regeringstafel heeft gelegd. 

De loopbaanvermindering dateert van het sectoraal akkoord 2015-2016 waar we in het kader van werkbaar werk voor 58-jarigen en +, een ondersteuning wilden bieden vanuit het FBZMN (een nieuwe activerende rol voor het Fonds voor Bestaanszekerheid dat in het verleden klassiek aanvullende vergoeding op werkloosheid/SWT gaf/geeft)  aan werknemers die hun loopbaan noodgedwongen moeten aanpassen omwille van moeilijke arbeidsomstandigheden.

We hebben dit paritair en samen met de bedienden (PC 209) uitgewerkt. Het probleem is dat de uitkering een stukje loonverlies compenseert en bijgevolg als loon wordt beschouwd. Met RSZ zou het Fonds zowat 130 euro betalen waarvan de werknemer er 30 zou ontvangen. Daarom stapten we in 2015 naar Peeters om deze uitkering vrij te maken van RSZ. Peeters was daarvoor te vinden, behalve voor ondersteuning peterschap, maar aangezien het KB op de ministerraad beslist moest worden dienden we de tour van alle verantwoordelijke ministers en vice- te doen.

In 2015-2016 bezochten we aldus met ons voorstel de kabinetten van Minister De Block en Decroo, het kabinet Jambon en het kabinet van Michel. Open VLD was niet enthousiast over het voorstel zij maakten zich vooral zorgen over de budgettaire gevolgen (minder inkomsten voor de RSZ?!!) terwijl wij argumenteerden dat door het langer aan het werk houden van 58-jarigen de RSZ daar juist voordeel uit zou halen.

Daarna bleef het stil rond ons voorstel. Tot deze ochtend. We zullen het maar beschouwen als voortschrijdend inzicht vanwege deze asociale regering...