De raad van bestuur van De Lijn heeft zich tijdens de vergadering van woensdag gebogen over de bestelling van 146 nieuwe trams. In tegenstelling tot de verwachting heeft De Lijn het dossier uitgesteld. Op 13 juni volgt een extra raad van bestuur die gewijd zal zijn aan het tramorder. De Lijn had de bestelling van 146 lagevloertrams, de grootste bestelling van trams ooit door De Lijn, aanvankelijk toegewezen aan het Spaanse CAF. Die beslissing werd echter door de Raad van State geschorst na een klacht van concurrent Bombardier.
Bombardier lijkt niet meer te willen wachten en is met Compañía Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) gesprekken begonnen om hun conflict over de levering van 146 lagevloertrams aan De Lijn op te lossen. Mogelijk mag Bombardier een deel van de bestelling overnemen.Een deal heeft voor alle partijen voordelen. Bombardier zou de procedure bij de Raad van State stopzetten. CAF is verlost van de onzekerheid en kan de trams bouwen. De Lijn vermijdt dat zijn cruciale bestelling op de lange baan wordt geschoven. Bij gebrek aan akkoord moet De Lijn immers de gunningsbeslissing gedetailleerder uitwerken en opnieuw voorleggen aan de raad van bestuur, ofwel de marktbevraging overdoen. Dat kan tot twee jaar vertraging opleveren.
Henk Derprez, secretaris ABVV-Metaal is sceptisch: "Ik verwacht er niet veel van. Ik heb het gevoel dat Bombardier een financiële oplossing zoekt. Veel jobs zal het niet opleveren. En als Bombardier een deel van de trams mag maken, is het nog de vraag of die naar Brugge komen."