NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Op donderdag 9 en vrijdag 10 februari kwamen de Europese bonden van Honda samen in Heathrow, bij Londen om een compromisvoorstel van de directie te bespreken. Voor ABVV-Metaal waren Marc De Visscher, hoofdafgevaardigde Honda Gent, en Fidel Gavilan, EOR specialist van de centrale, aanwezig. Daarnaast waren onder meer collega's van de Britse Unite the Union, het Spaanse Comisiones en de Franse kadervakbond CFE-CFE aanwezig.

Een aantal Europese bonden namen vorig jaar het initiatief om het bestaande EOR-akkoord aan te passen. Honda heeft een vrijwillig EOR-akkoord uit 1995 dat valt onder Brits recht. Het EOR-akkoord telt heel wat leemten: er is geen beperkt comité, zeg maar een stuurgroep van de EOR , op de vergaderingen wordt de IndustriAll Europe-coördinator niet uitgenodigd, de EOR-leden hebben geen recht op informatie en consultatie, enzovoort.

Met de hulp van IndustriAll Europe werden contacten gelegd met de bonden in Italië, Spanje, Duitsland, de Scandinavische landen, ... Sinds september 2016 vonden onderhandelingen plaats tussen het Europees management en een delegatie van werknemers onder leiding van Belgische, Britse, Duitse en Franse afgevaardigden, allemaal syndicalisten. Het eerste voorstel van directie van oktober voldeed absoluut niet aan de verwachtingen van de werknemersvertegenwoordigers. Begin januari werd opnieuw onderhandeld. Het compromisvoorstel lag donderdag op tafel. Het voorstel werd met de groep besproken en ook al voldoet het niet aan alle verwachtingen, besloten de Europese bonden om het voorstel te aanvaarden. Een aantal afgevaardigden zijn ook kandidaat om in het beperkt comité te zetelen.