NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Open brief ABVV-Metaal Van Hool – VDL

Op dinsdag 24 januari zaten de syndicale delegaties van ABVV-Metaal Van Hool en VDL Roeselare (voormalig Jonckheere) samen om de toekomst van de busindustrie in Vlaanderen en België te bespreken.Een rode draad in deze vergadering was dat bij overheidsinvesteringen enkel gekeken wordt naar de kostprijs.Onlangs nog kaapte het Poolse Solanis en Volvo (produceert ook in Polen) de bestelling van TEC voor onze neus weg.

Hoewel VDL Jonckheere even goed scoorde en het lastenboek zo werd opgesteld dat van Hool zelfs niet mocht meedoen. De 2 Vlaamse busbouwers stellen rechtstreeks 4100 mensen tewerk (3600 bij Van Hool, 500 bij VDL Roeselare).

Laten we deze industrie zomaar verdwijnen ? De teneur bij beide ABVV-Metaal-delegaties is dat de politiek op dit vlak zijn of haar rol moet spelen om de werkgelegenheid voor een stuk te kunnen garanderen. Natuurlijk is er de reglementering van de Europese aanbestedingen. Maar kunnen we niet zoals in andere landen een stuk chauvinistischer zijn ? En er voor zorgen dat ons belastinggeld niet naar het buitenland vloeit? Geld dat beter in onze eigen economie wordt gepompt!

Anders dan bij Ford of Opel bijvoorbeeld speelt de markt hier minder een rol, en gaat dit puur over een beleidsmatige beslissing. De eventuele werkloosheid die hier op kan volgen, tijdelijk of niet, kost ook handenvol belastinggeld.

Beste politici, neem uw verantwoordelijkheid !

Alle werknemers in de bus- en carindustrie kunnen wel staan roepen in de woestijn!

Geef gehoor aan hun oproep en laat ze niet stikken !

Syndicale delegatie ABVV-Metaal Van Hool-VDL