NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Umicore heeft van de Franse concurrentiewaakhond een boete gekregen van 69,2 miljoen euro wegens ‘misbruik van zijn dominante positie’ op de zinkmarkt in Frankrijk. Het Umicore merk VM Zinc heeft een marktaandeel van ongeveer 70 procent. De producten worden gebruikt in de bouwsector, bijvoorbeeld om gevels en daken te bekleden met waterdicht materiaal of om regenafvoersystemen te plaatsen.

Umicore zou tussen 1999 en 2007 lokale Franse distributeurs hebben gedwongen om exclusief bij Umicore zink in te kopen. De concurrenten, zoals het Duitse Rheinzink, het Nederlandse Nedzink en het Italiaanse Simar, werden de facto uit de markt geweerd, aldus de concurrentiewaakhond. Umicore ontkent en tekent beroep aan tegen de Franse boete. De beroepsprocedure kan twee tot drie jaar duren.

De zink-activiteiten van Umicore staan sedert één jaar in de etalage, waardoor het lopende conflict een vervelende zaak is. Umicore maakt zich echter sterk dat het verkoopproces gewoon kan doorgaan. In ieder geval betekent de uitspraak een tegenvaller voor de halfjaarcijfers die Umicore eind juli bekendmaakt. De boete wordt meegerekend in het resultaat van het eerste halfjaar.