NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

European Steel Association (EUROFER) en IndustriAll Europe vragen gezamenlijk voor acties om verder jobverlies in de staalsector te voorkompen. In Europa zijn er de afgelopen maanden 5000 jobs verdwenen. Er werken momenteel nog 330.000 werknemers in de staalsector (dat is 85.000 minder sedert 2008). 
 
Bart Samyn, Adjunct  Secretaris Generaal  industriAll: “Ministers moeten begrijpen dat elke dag mensen hun job verliezen en een belangrijke reden is het dumpen van Chinees staal op de EU-markt”. 
 
Vandaag is er in Brussel een extra bijeenkomst van de “Competitiveness Council” over de staalsector. Eén van de agendapunten is de mogelijk MES (Market Economy Status) status van China. Als China de MES-status verwerft dan is dat een nieuw drama voor de Europese staalsector.  China produceert jaarlijks 800 miljoen ton staal (helft van de wereldproductie), Europa 170 miljoen ton (tien procent van de wereldproductie).  Wereldwijd is er een overcapaciteit van 500 miljoen ton (waarvan 200 miljoen ton van China). China gooit haar overschot tegen dumpingprijzen op de Europese markt. 
 
Herwig Jorissen, Voorzitter ABVV-Metaal: “Als China de MES-status zou krijgen dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de Europese producenten.  De mogelijkheid om anti-dumping maatregelen te treffen zou dan zo goed als onmogelijk worden.  Vrij handel dient te gebeuren onder faire sociale en economische condities.”