Bij de producent van roestvast staal Aperam in Genk, het vroegere ALZ, werd bij de bekendmaking op de ondernemingsraad van de jaarlijkse budgetten  en productievolumes,  medegedeeld dat  volgend jaar 30 van de 1100 banen zullen verdwijnen.  Dit zorgde voor de nodige ongerustheid bij de vakbonden. Ze vrezen dat op termijn een deel van de productie zal verhuizen naar de Aperam-vestiging in Châtelet.
 
De directie van Aperam ontkende dit formeel: “Genk is de beste fabriek van de groep. Maar om te overleven moeten we constant besparen. Want onze markt is Europa en onze loonkosten zijn in vergelijking met de buurlanden hoger.”
Er zullen hoe dan ook geennaakte ontslagen vallen. 27 arbeiders gaan op brugpensioen. Deze personen worden niet vervangen.
 
Aperam telt wereldwijd zes grote fabrieken: in België, Frankrijk en Brazilië en produceert jaarlijks zowat 1,2 miljoen ton roestvast staal. Genk is de grootste in Europa. Aperam produceert vooral roestvast staal voor de industrie, de bouw, de auto- en de witgoedsector. Genk is vooral gespecialiseerd in de productie van stalen inoxplaten van 2 meter dikte. Genk heeft wel een structurele handicap omdat het niet beschikt over een warmwalserij. Hierdoor heeft niet het hele productieproces in handen.