NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

General Motors kondigt deze ochtend 'de intentie tot sluiting' van Opel Antwerpen aan, dat hebben de vakbonden vernomen. Om halfelf is er een bijzondere ondernemingsraad. Ongeveer 2.300 jobs staan op de tocht.

De top van GM Europe licht vandaag om 9 uur de Belgische fabrieksdirectie in over de precieze agenda van de ondernemingsraad. Na de bijzondere ondernemingsraad in de Antwerpse fabriek zelf geven vakbonden en de Belgische directie meteen meer uitleg aan het personeel, dat daarna gewoon naar huis mag.

De strakke timing wijst erop dat de GM-top de procedure voor de wet-Renault inzet. Formeel mag de directie enkel haar 'intentie' aankondigen om de fabriek te sluiten. Dat schrijft de 'wet-Renault' voor. Na die aankondiging volgt een informatie- en consultatieronde waarbij de vakbonden alternatieven voor de sluiting op tafel mogen leggen. De verwachting is dat vandaag een uitdoofscenario voor de fabriek bekend wordt gemaakt.

Eddy Goovaerts, Provinciaal Voorzitter ABVV-Metaal Antwerpen: "We leggen momenteel contacten met onze Europese zusterfabrieken om na te gaan hoe we druk kunnen zetten. Het is nu een kwestie van solidariteit.” Rudy Kennes, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal: “'Ik heb nog steeds geen business case gezien waarin duidelijk gemaakt wordt hoe de toekomst van Opel er zal uitzien. Als Reilly toch aankondigt dat deze fabriek toegaat, dan moet hij niet rekenen op Europese subsidies en evenmin op inleveringen van het personeel elders in Europa”.

Klaus Franz voorzitter van de Europese ondernemingsraad heeft in een officieel document aan het personeel dat Opel laten weten dat het nieuwe besparingsplan 'Viability IV' van General Motors 'ontoereikend' is en volgens de EOR de toekomst van Opel/Vauxhall niet waarborgt.