NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Ford vraagt ernstige inspanningen van diverse overheden en besparingen in de Genkse fabriek in ruil voor nieuwe modellen. Genk bouwt momenteel drie modellen: Mondeo, S-Max en Galaxy. Die moeten over een aantal jaar worden vervangen door een nieuwe versie van de Mondeo en een aantal andere modellen. De Genkse fabriek is de meest logische, maar Ford Europe vraagt wel grote offers. Na afloop van het overleg van Ford Europe met de Vlaamse regering werden geen officiële verklaringen afgelegd.

De Vlaamse regering engageerde zich alvast om binnen de door de EU toegestane limieten tot maximale steun inzake investeringen, ecologie, innovatie en opleiding (zowel collectief als individueel via IBO). De Vlaamse regering zal de door Ford Genk gedane leningen voor 90 % waarborgen via Gigarant, het waarborgfonds van de Vlaamse regering dat door Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) wordt beheerd. De federale regering zal zich op Duitse loonkostmaatregelen afstemmen om de loonkosten hier competitief te houden. Ook de stad Genk zal inspanningen doen om de fabriek in Genk niet te zwaar te belasten.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten wil Ford Genk en de Vlaamse toeleveranciers met de Vlaamse kennisinstellingen en -organisaties helpen om de auto van de toekomst te bouwen. Dat gaat over nieuwe materialen, energie en informatie- en communicatietechnologieën, maar ook over nieuwe vormen van commercialisering.