In gesprek met... Elias Vlerick.
Donderdag 14 december 2017 rond 12 uur. Het gonst van de drukte in de Volvo Car Academy. De drukte vandaag heeft een andere reden. Voor de gelegenheid is de Academy omgetoverd tot de plek van het Volvo Foodfestival. Eén jaar lang hebben 20 collega's als voedingsambassadeurs in hun vrije tijd samen nagedacht over gezonde voeding in samenwerking met de Preventiedienst Securex.
Ze hebben een heus kookboek samengesteld vol gezonde recepten. Vandaag kunnen we die proeven aan diverse standjes. De activiteit kadert in energy@volvo: initiatieven waarmee Volvo Cars ons wil begeleiden en ondersteunen om een uitdaging aan te gaan zodat we gezonder gaan leven en meer bewegen. Het begon met sportieve uitdagingen zoals wielerambassadeurs die de Mont Ventoux beklimmen met de fiets. Sinds vorig jaar zijn er dus ook voedingsambassadeurs.
Het mag duidelijk zijn: ons bedrijf is bezig met onze gezondheid. Dat is positief. Toch heb ik een paar bedenkingen.
1) Sterke prestaties bereik je niet met gezonde voeding alleen.
Dat bedrijven meer aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers is niet verwonderlijk. Meer en meer moeten we in topconditie zijn om het tempo van de productie te kunnen volgen. Zoals atleten worden we aangespoord om onze conditie te verbeteren. We zijn de atleten van de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot andere atleten worden onze prestaties op de werkvloer niet altijd beloond. Hoe beter we presteren, hoe hoger de lat wordt gelegd. Maar is er ook aandacht voor de nodige recuperatie? Worden sterke prestaties ook beloond?
Een atleet die zijn of haar prestaties niet doseert, raakt fysiek en mentaal opgebrand, goede gezondheid of niet. Ook een bedrijf dat telkens het onderste uit de kan wil halen, raakt opgebrand. De nodige kwaliteit en aantallen kunnen dan niet meer geleverd worden. Met de gekende problemen tot gevolg.
Spijtig genoeg zien we dit meer en meer gebeuren: de resultaten op korte termijn gaan voor op de fysieke, mentale en economische gezondheid op lange termijn.
We zien dit zowel gebeuren bij bedrijven als bij overheden. Onder Europese druk wordt de pensioenleeftijd opgetrokken zonder aandacht voor de realiteit op het terrein. Wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor de gezondheid van mensen die soms al méér dan 40 jaar een zwaar beroep uitoefenen?
Daarom willen de vakbonden klacht neerleggen tegen de nieuwe pensioenwetten. Elke burger kan zich aansluiten bij deze klacht (www.weloveourpension.be).
2) Waar gaan we onze gezonde voeding halen?
Grote voedingsbedrijven denken vooral aan de winst. Ze zetten boeren onder druk om hun producten aan heel lage prijzen te verkopen. Sommige boeren besparen daarom op de kwaliteit van de voeding. Denk aan chloorkippen, hormonenvlees, pesticiden, enz... .
Boeren die wel aandacht hebben voor kwaliteit dreigen te worden weggeconcurreerd.
Met de coöperatieve Samen Sterker steunen we daarom de boerenmarkten. Dankzij boerenmarkten kunnen boeren nog kwalitatieve voeding aanbieden aan een betaalbare prijs. Dit geeft hun de mogelijkheid om niet te besparen op kwaliteit. Belangrijk, want ook de boeren zijn een belangrijke schakel voor gezonde voeding!
Om dit in de verf te zetten hebben we gezorgd voor een stand van de Gentse boerenmarkten op het Volvo Food Festival. Lokale boeren zorgen immers voor gezond voedsel. Als onze bedrijven willen werken rond gezonde voeding dan moeten ze hier ook aandacht voor hebben. Via onze bedrijven kunnen wij - de ‘atleten van de arbeidsmarkt’ - de familiale landbouw helpen om te overleven. Misschien kan het thema ‘gezonde en lokale voeding’ mee opgenomen worden in het preventiebeleid en het CPBW?
Een van de passanten aan ons standje was onze CEO Eric Van Landeghem. Hij bleek wel iets te zien in een afhaalpunt aan Volvo Cars voor bestellingen bij de boerenmarkt. Dus coöperatief werk aan de (vakbonds)winkel!
Elias Vlerick
Militant Volvo Cars
Andere blogs van Elias:
"Als uw machtige arm het wil..."