onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Andy Knapen.

Het begon allemaal een paar maanden voor de verkiezingen van 2016. Ik werd benaderd door mijn ABVV-collega’s om op te komen bij de volgende syndicale verkiezingen. Ik schrok er een beetje van. IK, als afgevaardigde van het ABVV? Zou dat wel iets voor mij zijn?

Eerst wilde ik weigeren. Tot ik op een avond een telefoontje kreeg van onze secretaris van ABVV-Metaal, Johnny Frans. Hij legde mij alles uit en stelde mij gerust. Ik vroeg een paar dagen bedenktijd. Na twee dagen dacht ik: “Ik doe het!” Ik wil immers altijd mensen helpen en klaarstaan voor iedereen. En nu heb ik er nog geen moment spijt van gehad!

Na de verkiezingen werd ik erin gegooid en werd ik ineens hoofdafgevaardigde. Mijn taak als hoofdafgevaardigde bestond uit rondgaan bij de mensen, een luisterend oor bieden, onderhandelingen voeren, kortom het hele ABVV-wezen leren kennen. Mijn zelfvertrouwen groeide. “Ik word hier het aanspreekpunt van de arbeiders.”

Ik begon mij te verdiepen in de vorming van het ABVV. Dit is zeker een pluspunt. Iedereen zou deze moeten kunnen volgen om sterker te worden in de onderhandelingen.

Tijdens de vorige onderhandelingen maakten we geen vorderingen. Maar ondertussen hebben we als vakbond wel sommige syndicale eisen kunnen realiseren. Jongeren die op al meer dan twee jaar op interimbasis werkten, hebben we een vast contract kunnen bezorgen. We hebben ook gezorgd voor maaltijdcheques.

Ondertussen heb ik een nieuwe wereld ontdekt. Zo heb ik toffe kameraden leren kennen op wie je kunt rekenen bij problemen, die je kunt opbellen en die voor je klaar staan. Ik probeer jongeren te overtuigen van de vakbond. Ik leg hun uit waar we als ABVV voor staan. Dat we samen sterker zijn. Waar ze recht op hebben als ze lid worden van de vakbond en dat wij altijd voor hen klaarstaan. Ik probeer ze aan te moedigen om bij de vakbond te komen zodat we altijd sterker kunnen worden.

Ik heb nog niet veel ervaring als hoofdafgevaardigde, maar ben wel blij dat ik deze functie kan uitoefenen. Het is niet altijd even makkelijk, maar je leert er veel. Het is een nieuwe wereld. En wat voor één.

Andy Knapen
Hoofddelegee Servilux