onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met... Godelieve Bollen.

Hoe is het mogelijk dat in in de 21e eeuw  in België er nog altijd verschil is tussen arbeiders en bedienden. In andere  landen spreekt men over werknemers . Maar zoals mijn voormalige directeur al zei: “Verschil moet er zijn”.


Als je in discussie met hem ging, voegde hij er ook nog aan toe: “Het is u eigen schuld, je had maar wat langer moeten studeren”.

Zo is het ook in de school als je kind voor de eerste keer gaat  inschrijven. Je moet een vragenlijst invullen: “Is je vader of moeder arbeider ,bediende of zelfstandige”. Alsof dat er toe doet. Het geeft de indruk dat je kind al van het begin een stempel meekrijgt: oei, dit kind heeft slimme ouders of   domme ouders .

Ook op heel wat formulieren moet je nog altijd invullen of je arbeider of bediende bent. Ik vraag mij af wat daar de toegevoegde waarde van is.

In gesprekken zijn er ook nog altijd veel mensen die vragen of je een arbeider of bediende bent. Je voelt aan sommige mensen dat ze u zelfs op een andere manier behandelen. Blijkbaar moeten mensen andere mensen in een hokje kunnen plaatsen.

Ook op ons bedrijf is die mentaliteit nog zeer aanwezig. Wij werken met  10 managers, 60 kaderleden , 35 bedienden en 5 arbeiders. Jabil is een multinational (het hoofdkwartier is in Florida) die in opdracht van grote industriële klanten eletronische apparatuur maakt. Jabil Hasselt  is een ontwikkelbedrijf, het test en maakt prototypen voor klanten als de medische sector, Telenet…

Om de drie maanden  is er een algemene vergadering  voor heel het bedrijf. Deze vergadering duurt meestal tot 18.00 uur. De arbeiders werken maar tot 15.30.  De rest tot 18.00. De arbeiders worden dus ook maar betaald tot 15.30.  De bedienden en kaders tot 18.00. De ene wordt betaald om op de algemene vergadering aanwezig te zijn, de andere (de arbeider) zit in zijn eigen zak.

Hemel en aarde heb ik moeten bewegen om dit recht te trekken. Het management was zelf verontwaardigd dat ik dit durfde vragen.

Een nog ergere vorm van discriminatie gebeurt natuurlijk bij de interimmers en de tijdelijke werknemers. Alle interimmers die bij ons werken zijn arbeiders. Als ze meer als een maand uit dienst zijn en terug beginnen, krijgen als ze terug komen minder uurloon terwijl ze hetzelfde  werk uitvoeren.

Veel tijdelijke werknemers hebben al een anciënniteit opgebouwd van ettelijke jaren maar kunnen maar niet aan een vast  contract geraken, terwijl dat voor  bedienden en kaderleden peanuts is.

Deze discriminatie moest strafbaar zijn voor de bedrijven maar spijtig genoeg zijn de meeste wetten op het lijf van de  werkgevers geschreven.

Toch zal ik blijven vechten in ons bedrijf en in de buitenwereld  voor deze grove onrechtvaardigheden

Godelieve Bollen
Delegee Jabil