In gesprek met... Godelieve Bollen.
Hoe is het mogelijk dat in in de 21e eeuw in België er nog altijd verschil is tussen arbeiders en bedienden. In andere landen spreekt men over werknemers . Maar zoals mijn voormalige directeur al zei: “Verschil moet er zijn”.
Als je in discussie met hem ging, voegde hij er ook nog aan toe: “Het is u eigen schuld, je had maar wat langer moeten studeren”.
Zo is het ook in de school als je kind voor de eerste keer gaat inschrijven. Je moet een vragenlijst invullen: “Is je vader of moeder arbeider ,bediende of zelfstandige”. Alsof dat er toe doet. Het geeft de indruk dat je kind al van het begin een stempel meekrijgt: oei, dit kind heeft slimme ouders of domme ouders .
Ook op heel wat formulieren moet je nog altijd invullen of je arbeider of bediende bent. Ik vraag mij af wat daar de toegevoegde waarde van is.
In gesprekken zijn er ook nog altijd veel mensen die vragen of je een arbeider of bediende bent. Je voelt aan sommige mensen dat ze u zelfs op een andere manier behandelen. Blijkbaar moeten mensen andere mensen in een hokje kunnen plaatsen.
Ook op ons bedrijf is die mentaliteit nog zeer aanwezig. Wij werken met 10 managers, 60 kaderleden , 35 bedienden en 5 arbeiders. Jabil is een multinational (het hoofdkwartier is in Florida) die in opdracht van grote industriële klanten eletronische apparatuur maakt. Jabil Hasselt is een ontwikkelbedrijf, het test en maakt prototypen voor klanten als de medische sector, Telenet…
Om de drie maanden is er een algemene vergadering voor heel het bedrijf. Deze vergadering duurt meestal tot 18.00 uur. De arbeiders werken maar tot 15.30. De rest tot 18.00. De arbeiders worden dus ook maar betaald tot 15.30. De bedienden en kaders tot 18.00. De ene wordt betaald om op de algemene vergadering aanwezig te zijn, de andere (de arbeider) zit in zijn eigen zak.
Hemel en aarde heb ik moeten bewegen om dit recht te trekken. Het management was zelf verontwaardigd dat ik dit durfde vragen.
Een nog ergere vorm van discriminatie gebeurt natuurlijk bij de interimmers en de tijdelijke werknemers. Alle interimmers die bij ons werken zijn arbeiders. Als ze meer als een maand uit dienst zijn en terug beginnen, krijgen als ze terug komen minder uurloon terwijl ze hetzelfde werk uitvoeren.
Veel tijdelijke werknemers hebben al een anciënniteit opgebouwd van ettelijke jaren maar kunnen maar niet aan een vast contract geraken, terwijl dat voor bedienden en kaderleden peanuts is.
Deze discriminatie moest strafbaar zijn voor de bedrijven maar spijtig genoeg zijn de meeste wetten op het lijf van de werkgevers geschreven.
Toch zal ik blijven vechten in ons bedrijf en in de buitenwereld voor deze grove onrechtvaardigheden
Godelieve Bollen
Delegee Jabil