onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Sven Hemelaers.

Houthalen september 1995. Met enige bezorgdheid stap ik de auto in op weg richting fabriek. Wat komt er op me af? Gaat het me wel lukken? Had ik niet beter verder gestudeerd? Twintig minuten later sta ik voor de poort en meld ik me aan voor mijn eerste werkdag. Ik kom terecht in wirwar van machines en rondhollende mensen. Allemaal gefocust op dat ene ding ... productie!

Toen al bestond er interimarbeid en was het voor mij ook van week tot week werken en hopen dat ik ooit die ene kans zou krijgen op een ‘vast contract’. Na een tijdje was het zover en werd ik officieel een werknemer van Heraeus Electro-Nite.

Dag in dag uit draaide ik mee in het productieapparaat, maar viel het me steeds meer op dat arbeiders vaak onrecht werd aangedaan. Te pas en te onpas werd er verlof geweigerd, steeds vaker werden doelstellingen veranderd en de werkdruk verhoogd. Mensen vielen uit door ziekte, omdat ze jarenlang repetitieve arbeid hadden verricht en wanneer arbeiders eens boter bij de vis wilden, was er altijd wel een excuus om toch maar geen extraatje te voorzien.

Het gevoel van rechtvaardigheid en solidariteit nam de bovenhand en dat vertaalde zich ook op de werkvloer. Al snel sprak ik de toenmalige ABVV-deleges aan om de problemen op de werkvloer aan te pakken. In 1999 sloot ik me aan als actief militant en was dit ook de start van mijn syndicale carrière.

Kort nadien werd ik ondergedompeld in de race richting mijn eerste sociale verkiezingen. Vol moed en engagement probeerde ik mensen te overtuigen om voor het ABVV te stemmen en daarbij zeker ook de jongerenlijst niet te vergeten. Ik verloor echter de strijd en miste op een haar na mijn eerste zitje in de ondernemingsraad.

Maar ik gaf niet op en schreef me vol enthousiasme in voor de vorming bij ABVV-Metaal. De unieke manier van samenwerken en het uitwisselen van gedachten onder gelijkgezinden zorgde ervoor dat mijn syndicale bagage toenam en dit vertaalde zich uiteraard op de werkvloer. De werkomstandigheden verbeterden er gestaag, sterke cao’s werden onderhandeld en onze ABVV-ploeg zorgde ervoor dat onze rode stempel werd doorgedrukt op het bedrijf.

In 2006 kreeg ik de eer om mij bij te scholen als groepsbegeleider voor de vorming bij ABVV-Metaal waardoor ik mijn eigen ervaringen kon delen met militanten die actief zijn in de verschillende bedrijven in Vlaanderen. Door mee te draaien in het opleidingsproces van militanten zorgde dit ervoor dat mijn eigen syndicale bagage steeds groter werd.
Dit vertaalde zich zowel op het bedrijf als op persoonlijk vlak. Delegee of militant worden leer je niet uit de boeken, maar leer je vanuit interesse en vanuit een gevoel van ideologie en solidariteit.
Een militant van ABVV-Metaal denkt niet in ‘ik’, maar altijd in ‘wij’.

Jaren gaan voorbij, verkiezing na verkiezing werden we sterker en ondertussen rijd ik al meer dan 17 jaar mee op de rode bus van ABVV-Metaal. Tijdens de rit kom je op verschillende kruispunten en krijg je mogelijkheden waarover je beslissingen moet nemen. Zo was dat ook niet anders een paar weken geleden, toen ik koos voor een kwalitatieve sprong die grote veranderingen teweegbrengt in mijn omgeving.

Op 10 april 2017 zal ik starten als vormingswerker bij ABVV-Metaal.

Het is een uitdaging die me enorm ligt en waarbij ik het beste van mezelf zal geven om de militanten, delegees en afgevaardigden te ondersteunen en begeleiden tot de beste en meest geëngageerde syndicalisten in de bedrijven. Via deze weg wil ik de verantwoordelijken binnen ABVV-Metaal bedanken voor het vertrouwen dat ze aan me geven.

Voor ik afsluit richt ik me tot de werknemers van Heraeus Electro-Nite in Houthalen:

Iedereen hartelijk bedankt voor de jarenlange steun die onze ABVV-ploeg en ikzelf mochten ontvangen.

Aan alle militanten, delegees, afgevaardigden en ex-militanten van HEN:

Het was een eer om met jullie samen te werken, in fijne maar ook in moeilijkere tijden. Steeds heeft het ons sterker gemaakt en ik wens jullie allemaal het allerbeste voor de toekomst.

Tot op de vorming.

 

Sven Hemelaers
Hoofdafgevaardigde HEN Houthalen

 

Andere blogs van Sven:

De week van de STAAK

CUBA, here we come!

Wij maken morgen

F..K de bekrompenheid!