onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Caroline Segers.

Geïnspireerd door het komische sketchprogramma Wat Als...? hebben we als ABVV vorige maand in ons bedrijf een Wat Als?-enquête gehouden. Zoals in het programma is het een goed concept waarin je de collega’s allerlei vagen kunt stellen die ooit ter sprake zijn gekomen op de werkvloer.

Hoe komisch het programma op tv is, hoe serieus wij wel de vragen hebben gesteld in de enquête. Wel allemaal subjectief en zonder beloftes naar de werknemers toe. We hebben vragen gesteld over werkregimes, vaste ploeg, andere uurroosters, mobiliteit, opleiding, langer werken.

De ingevulde enquêtes die we hebben teruggekregen, gaan we verwerken om in de maand januari te publiceren. We weten dan ook als fractie over welke thema’s we moeten beginnen te onderhandelen binnen het bedrijf.
Er is veel werk in gekropen om de enquête samen op te stellen en we hebben veel lof gekregen over het concept en de lay-out. Toch gaf het me een dubbel gevoel bij het ophalen van de ingevulde enquêtes. Je zou denken dat het allemaal thema’s zijn die de werknemers bezig houden op de dag van vandaag, maar niets is minder waar. Dat merken we aan het aantal enquêtes die zijn teruggebracht.

watals
Je kunt moeilijk 100 % teruggave verwachten, aangezien de populatie op de werkvloer zo divers is met vaste medewerkers, tijdelijke en uitzendkrachten, langdurige afwezigheid,....
Volgens statistieken mag je over een succes spreken als je 30 % van de enquêtes terug ophaalt, wat ik persoonlijk laag vind want het gaat tenslotte over thema’s die de werkvloer aanbelangen. Dat geeft toch weer een reflectie van wat er in de maatschappij aan het gebeuren is. Het interesseert de mensen niet....of ze geven toch die indruk.

Ik ben misschien wat te voorbarig en zal de resultaten moeten afwachten. Toch voelen we aan als fractie dat de werknemers druk op de vakbond leggen om hun belangen te blijven verdedigen. Door de huidige rechtse regering wordt er al veel ingeboet en de werknemers willen dan toch tenminste op de werkvloer nog de controle behouden en leunen daarom erg op de interne vakbond binnen het bedrijf.

Ik raad deze enquête aan in ieder bedrijf, zodat je je als fractie kunt onderscheiden en zodat je weet wat er op de werkvloer nog kan verbeteren of veranderen. Wie een voorbeeld van onze enquête wenst, kan deze opvragen.

Verder wens ik al mijn kameraden en gezellinnen een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar en voor 2017 blijven we strijden voor de volgende vraag:

Wat Als...... er een eerlijker herverdeling zou zijn in de maatschappij?

Caroline Segers
Delegee Daikin Europe NV Oostende


Andere blogs van Caroline:

Werkbaar werk, dé syndicale uitdaging

#WELKOM

De werkvloer, mijn tweede thuis

Zelfsturende teams: pro of contra?

Stress, 'wasda?!'