onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Erik Kampers.

Toen de diverse regeringen van België de werkende klasse een indexsprong en andere asociale maatregelen door onze strot duwden, zijn wij als ABVV-Van Hool naar oplossingen op zoek gegaan om de koopkracht van onze collega’s te behouden.

Als militantenkern hebben wij hier eens goed over gebrainstormd en hier ben ik toen met het idee gekomen om personeelskortingen of -voordelen te verkrijgen voor onze 3600 werknemers om zo de impact van de regeringsmaatregelen te verzachten. Wij hebben dit toen op de volgende ondernemingsraad voorgedragen. Onze directie gaf aan hier geen inspanningen voor te willen doen, maar gaf ons wel de toestemming om het zelf klaar te spelen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat iedere fractie ging kijken welke mogelijkheden er waren. Tot op heden hebben de andere fracties evenwel geen kortingen aangebracht. Dat heeft mij echter niet tegengehouden om er ondanks alles toch ten volle voor te gaan. Hier lag dan ook een mooie mogelijkheid om via deze voordelen aan koopkrachtherstel te doen en zo de indexsprong te verzachten.

Via mail, telefoon en persoonlijke contacten werd er geprobeerd om zowel kleine lokale als grote ondernemingen warm te maken om een vorm van voordelen toe te kennen. Deze voordelen bekomen is een lang proces geweest dat stapje voor stapje is gegroeid. Ruim één jaar na de opstart ervan beschikken wij al over een zeer brede waaier van kortingen en voordelen die variëren tussen de 5 % en de 40 %. Hieronder vind je een globaal overzicht:

- Pretparken / dierentuinen
- Interieur
- Auto-onderdelen
- Bouwmaterialen
- Eetgelegenheden
- B&B
- Enz...

Deze voordelen onderhandelen was één. Ze op een zo goed mogelijke manier aan al onze medewerkers kenbaar maken was de volgende uitdaging. Zo hebben wij een infokrantje aangemaakt en bedeeld, er zijn op 35 plaatsen infomapjes omhoog gehangen met meer uitleg bij iedere bekomen korting. Voor iedere nieuwe actie wordt een eigen affiche aangemaakt en op dezelfde plaatsen uitgehangen zodat de info op een best mogelijke manier bij onze collega’s geraakt en er ook blijft geraken.

Dit is syndicaal gezien waarschijnlijk geen prioriteit, maar we hebben de Van Hool-werknemers de mogelijkheid gegeven om op tal van diensten en producten een voordeel te verkrijgen. De reacties van onze collega’s zijn doorgaans zeer positief. Jos: “Ik ben gisteren bij die bouwmarkt geweest en heb mijn korting zonder probleem gekregen”, of Kelly: “Dit weekend zijn wij met de hele familie naar het pretpark geweest en met het geld dat we hebben uitgespaard met de inkomtickets, hebben we ons eten daar kunnen betalen.”

Wie ook interesse zou krijgen om zoiets uit te werken op zijn of haar bedrijf, mag uiteraard steeds contact met mij opnemen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Erik Kampers
Afgevaardigde Van Hool