onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Danny Janssens.

De dienst ‘menselijke middelen’ of Human Resources lijkt zichzelf dood te doen. Ons bedrijf is constant op zoek naar werkvolk dat ze niet kunnen vinden, net zoals iedere sector met honderden openstaande vacatures voor techniekers, operatoren, chauffeurs, enz...


Er zijn duizenden werkwilligen, maar omdat ze met zoveel zijn wordt de lat alsmaar hoger gelegd. Voor de ‘gewone’ arbeidersfuncties worden nu alleen nog maar technisch geschoolde mensen gezocht en om de technische beroepen in te vullen moet je bijna hogere studies gevolgd hebben.

Wij begrijpen heel goed dat een HR-verantwoordelijke liefst de beste, slimste en gewilligste kandidaat vindt om een plaats in te vullen, maar stilaan begint het erop te lijken dat ze zichzelf uit de arbeidsmarkt prijzen.

Op jacht naar mirakelprofielen: niet te jong, maar wel goed opgeleid. Zeker niet te oud want kwetsbare duurdere ervaring hoeven we niet, ijverig en leergierig met bakken ervaring en spotgoedkoop, rugzakken vol technische kennis en sociale vaardigheden en natuurlijk de (willekeurig toepasbare) gepaste motivatie.

Cao 104 is nu nog altijd een lege doos. Meer ervaren werknemers nuttig aan het werk houden zal alleen mogelijk zijn als ze ook de tijd en het respect krijgen om hun ervaring te gepasten tijde over te dragen op de schouders van de toekomst. Bij ons op de werkvloer merk je heel goed dat bijna alles herwonnen en gerecycleerd kan worden, behalve ervaring en kennis.

Zou het niet mogelijk zijn om dezelfde HR-supertechneuten in te zetten om mensen aan het werk te houden en te begeleiden? Zo kunnen de bazen opnieuw volk aanwerven met hun onmiskenbaar buikgevoel. Die werklustige ervaring waarnaar HRS met zoveel middelen naarstig op zoek is? Die profielen lopen reeds rond op hun eigen bedrijf, maar HR is slimmer en verkiest een economischer alternatief. Het gezegde ‘Vele varkens maken de spoeling dun’ gaat hier echt wel op.

Danny Janssens
Delegee Umicore Hoboken

 

Andere blogs van Danny:

De sociale socialist

De kiezing en andere koortsverwekkers

 

Meer lezen over cao 104?

Het simpele recept voor langer werken mét goesting

Asociale regeringsmaatregelen counteren met cao 104