onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Ludo Sempels.

Van 9 tot en met 22 mei zijn er sociale verkiezingen in ontelbare bedrijven. Voor de een is deze periode al wat meer stresserend dan voor de ander. Op sommige bedrijven lijkt het wel oorlog...

Op ons bedrijf daarentegen krijg je veeleer de indruk van een Vlaamse kermis... Muziek... Hapjes... Drankjes... Bij het begin van de campagne legden alle kandidaten samen per vakbond een pot om een droogje en een natje te kunnen aanbieden op 9 mei. Een dag met respect voor elkaar, waar iedereen met iedereen praat. Ook al woedde er de afgelopen weken een golf van stemmenronseling. Al verliep ook dat netjes bij ons. We hingen affiches uit, deden aan mond-aan-mondreclame en herinnerden onze collega’s vooral aan onze realisaties van de voorbije vier jaar.

In de stemhokjes is het echter bittere ernst, want daar worden de kaarten geschud. Maar een keer gestemd, mag er wat plezier zijn. De vroege en late ploeg komen hun stem uitbrengen en de nachtploeg stemt per brief... De directie geeft zelfs de wisselende ploegen een betaald uur om iedereen de mogelijkheid te bieden om zijn stem uit te brengen. Goeie afspraken maken dus goede vrienden en dat moet ook, want uiteindelijk zijn we allemaal collega’s en moeten we samenwerken tot hopelijk ons pensioen.

Twee uur zal de ceremonie duren op maandag 9 mei. Van 12 uur tot 14 uur. Dan gaan de stembureaus dicht en worden de stemmen geteld.

Voor iedereen een spannend moment... Collega’s lopen af en aan want iedereen wil als eerste weten hoe de zetelverdeling zal zijn... Is het verlopen zoals zij gestemd hebben?

Op dit moment is het ABVV de tweede grootste fractie in het bedrijf. Van de 200 werknemers, zijn er 65 lid bij ons. Qua zetelverdeling lopen de cijfers dan weer min of meer gelijk: zowel het ACV als wij tellen 2 zetels in de SD. In de OR en in het CPBW tellen wij er 2 en zij 3. . Na election day hopen we op minstens het behoud van deze situatie.

De show is dan ten einde en de militanten ruimen het circus weer op, want vanaf 10 mei gaat het bedrijfsleven terug zijn gewone gangetje voor de komende 4 jaar. Opnieuw de schouders eronder zetten voor elke werknemer. Jong, oud, man of vrouw, bediende of arbeider... Want de volgende verkiezingen is er naar alle waarschijnlijkheid een eenheidsstatuut, weer een nieuwe uitdaging.

Maar vooruit moeten we, en dat met sterke krachten!

Ludo Sempels
Hoofddelegee Rettig Zonhoven

 

Andere blogs van Ludo:

Politiek? Dat interesseert mij niet, meneer

Samenwerken is een must