onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met … Annick Cnaeps en Maxime Van Nuffel.

Beiden zijn ze 24 jaar, werken ze in de afdeling 'schildering bus' bij Van Hool en nemen ze voor het eerst deel aan de sociale verkiezingen. 

"Annick, ik wil eens met je praten…" Met deze woorden begon mijn pril syndicaal engagement. Woorden uit de mond van een ABVV-Metaal-afgevaardigde uit mijn afdeling. Lang moest ik er niet over nadenken, ik wil mensen helpen, en kan dit ergens beter dan bij ABVV-Metaal?
Neen, want ondertussen weet ik dat ik als jongere hier goed zit, dat ik kansen krijg.

Het is begonnen, de race naar de sociale verkiezingen, de campagne begint stilaan te lopen, de foto’s zijn genomen en de eerste week vorming is in februari al de revue gepasseerd. Ik wist weinig, wat doet een vakbond, waarom is een vakbond nodig? Ondertussen weet ik al wat meer, mede door de vorming, maar ook over de vakbondswerking op Van Hool. Sinds januari worden we uitgenodigd op de militantenvergaderingen en zie en hoor je pas echt wat een vakbond doet. 

"Maxime, jij moet op de lijst", riepen ze naar me toe … En inderdaad: waarom ook niet?  Mijn vader is nog militant geweest bij het ABVV en ik ben dus opgegroeid in een rood nest. Kiezen voor ABVV-Metaal was evident, een zekerheid die je nog zelden vindt, door hun gedreven jonge ploeg, hun teamspirit, het kameraadschap … Ik denk dat ik voor ons beiden mag spreken als ik zeg dat die dingen voor ons de doorslag hebben gegeven, we zijn ook direct opgenomen in de militantenkern. Na de verkiezingen gaan de nieuwe kandidaten ook begeleid worden door een peter of een meter om ons bij te staan in onze prille syndicale carrière.

Zowel jongeren als vrouwen krijgen bij het ABVV hun kans, los van hun afkomst. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten om de militantenkern sterker te maken en om de rechten van de mensen te verdedigen. Ik denk dat we als doel hebben om bruggen te bouwen maar als jongere moeten we ook eens tegen de schenen kunnen stampen. Ik denk dat het ook belangrijk is om niet alleen binnen ABVV-Metaal de jongeren hun stem te geven, maar ook binnen Van Hool. Hier werken meer dan 350 jongeren, die verdienen hun stem. Hopelijk kan ik een mandaat in het comité bemachtigen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en kan Maxime net hetzelfde doen in de ondernemingsraad.

Omdat er bij Van Hool de laatste tijd dingen aan het veranderen zijn - de fabriek in Macedonië, de sluiting van EOS in Bree - vind ik communicatie heel belangrijk. Daar wil ik in de OR op hameren. Mensen die Van Hool mee groot hebben gemaakt, verdienen respect  en hoe kan dit beter dan door meer en betere investeringen te vragen in Koningshooikt? Daar willen we voor gaan!

Samen met onze andere jongerenkandidaten willen we een extra drive geven aan de werking, die ook wordt gewaardeerd, want alleen kunnen we niet veel samen zijn we veel sterker. Daarom is het voor ons ook een eer dat we samen met de andere jongerenkandidaten onze  collega’s een stem kunnen geven!

Met sterke krachten vooruit!

Op naar 13 mei!

Annick Cnaeps & Maxime Van Nuffel
Van Hool