In gesprek met ... Erwin Oris.

Het fabeltje dat netwerking iets is voor managers en universitairen, is al lang achterhaald. Iedereen gebruikt zijn of haar netwerk: zowel arbeiders, bedienden, zelfstandigen, vrije beroepen, managers, sporters, leerkrachten, studenten, enz. En ja, het gezegde ‘het is niet wat je kunt, maar wie je kent’ klopt wel echt. Als je zelf iets niet kunt oplossen of repareren, dan is het belangrijk dat je weet waar je wel terecht kunt met je vragen en problemen. En dat geldt niet meer of niet minder voor een vakbondsafgevaardigde.

Als vakbondsafgevaardigde beschik je zelfs over een vrij groot netwerk, dat verder reikt dan we zelf soms beseffen. Dat netwerk start op de directe werkvloer, met je collega’s en de andere militanten van je kern. Ook binnen de organisatie van ABVV-Metaal zijn er contacten met delegees en militanten van andere bedrijven. Die contacten zijn veelal het gevolg van manifestaties, vergaderingen, maar vooral van de vorming die de Centrale aanbiedt. Zoals adviseur Peter Hulsmans blogt: “Vanuit de vorming bouw je reeds een zeer goed netwerk op. De vormingen van ABVV – Metaal vinden meestal plaats (...) in Haasrode: naar hier reizen de militanten af vanuit heel het Vlaamse gewest. Tijdens en na de vormingen kom je in contact met delegees van verschillende bedrijven in de metaalsector van Limburg tot aan de Kust.”

Dat geldt net zo goed voor de vormingen die het gewest organiseert. “Hier heb je niet alleen contacten met collega-delegees uit je eigen sector, hier zit je samen over de sectoren heen en kom je van alles te weten over andere sectoren”, aldus Peter. Ook binnen het ABVV is er dus een goed netwerk. De verschillende vakcentrales hebben elk een eigen werking en zijn toch gelinkt aan elkaar.


Een goed netwerk komt regelmatig van pas en niet alleen om te solliciteren. Als delegee maak je eveneens gebruik van de contacten in de lokale kantoren van het ABVV (werkloosheidsdienst, juridische dienst, dienst grensarbeid, enz...) Vanuit de besturen heb je niet alleen contacten met verschillende bedrijven in je regio, maar ook met doelgroepen zoals senioren, jongeren en genderwerking.

Zelfs je ex-collega’s vanuit je hele omgeving vormen een netwerk dat zeer ver kan reiken, van arbeiders op de werkvloer tot HRM en management die verspreid zijn over verschillende bedrijven in de dichte en verdere omgeving.

Het sociaal netwerk moeten we zeker niet onderschatten, er zitten miljoenen mensen op Facebook, LinkedIn, Instagram,Twitter, enz... Dit alles is zo ver weg en toch zeer dichtbij. Maak gebruik van de contacten die je hebt: ze kunnen op verschillende momenten in je leven nuttig blijken.

Om te eindigen enkele netwerktips:

• Netwerken is niet verkopen.
• Bepaal zelf je doelen en denk netwerkgericht.
• Neem zelf initiatief.
• Spreek mensen aan.
• Volg je contacten op.
Onderhoud je relaties/netwerk.

Voeg mij toe aan je netwerk! SAMEN STERK!

Erwin Oris
Hoofdafgevaardigde Philips Turnhout

 

Andere blogs van Erwin:

Philips Turnhout, herstructurering na herstructurering...

Hoe blijf je inzetbaar op de arbeidsmarkt?