onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Peter Hessens.

De sociale verkiezingen komen er weer aan. Dat is zo wat het examen voor de vakbondsmilitanten waaruit moet blijken of ze het vertrouwen genieten van de werknemers.

Ik maak me er minder zorgen over dan vroeger, want dit is ondertussen mijn vijfde sociale verkiezing. Verkiezingen win je niet door vlug wat campagne te voeren aan het einde van de legislatuur. Niet dat campagne voeren niet belangrijk is, maar je laatste vier jaren vakbondswerk zullen het meest doorwegen. De kiezer is heus niet zo naïef om je enkel aan de laatste maanden te meten. Als je weet dat je met je ganse team vier jaar het beste hebt gegeven, hoef je jezelf niets te verwijten.

Waar ik me wel zorgen over maak, is over de samenstelling van de juiste ploeg. In die bijna zestien jaar syndicaal werk heb ik geleerd dat een goede werking van de vakbondskern cruciaal is voor het resultaat. Een team dat aan elkaar hangt, waarin elk zijn zeg kan doen, iedereen bijdraagt, en ieders kwaliteiten worden benut. Dat is niet alleen leuk voor de werking, maar dit straalt ook af op de werknemers.

Hoe begin je eraan? In een eerste fase had ik een afzonderlijk gesprek met de bestaande militanten. Een soort evaluatiegesprek zeg maar. Wie gaat er mee op de nieuwe lijst? Hoe gemotiveerd is de kandidaat? Hoe ver staan we met vorming? Enzovoort.

Over de vier jaar hadden we vijf militanten die een carrièreswitch maakten. En er zullen opnieuw verkiezingen zijn voor jongeren. Dat betekent dat ik op zoek moet naar heel wat nieuwe kandidaten. Daar komen veel factoren bij kijken. Je moet letten op een goede spreiding van je militanten over het ganse bedrijf, en over alle ploegregimes. Hij of zij moet qua ideologie ook passen bij onze ABVV-waarden. Maar er zijn nog heel wat kwaliteiten waar je op let: is de potentiële kandidaat gemotiveerd, voorbeeldig, betrouwbaar, strijdvaardig, teamspeler, mondig, behulpzaam,...?

De actiefste leden van de militantenkern helpen gelukkig mee aan deze zoektocht. Er worden geen potentiële kandidaten aangesproken zonder vooraf te overleggen. In dit overleg stellen we ons vooral de vraag: kan deze persoon een meerwaarde voor ons team betekenen? Want teamgeest is bij ons zeer belangrijk. Als we het over de kandidaat eens zijn, wordt hij of zij uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. En natuurlijk gevolgd door de vraag: zie jij het zitten om kandidaat te worden?

Wanneer het volledige huiswerk gemaakt is worden de nieuwe kandidaten eerst nog besproken met de ganse militantenkern. Het is cruciaal dat iedereen 100 % achter het nieuwe team staat. In het voorjaar van 2016 organiseren we dan ook een teambuildingdag om snel de nieuwe kandidaten op te nemen in onze groep.

Mijn nieuwe ploeg is bijna klaar. Ik maak me al een stuk minder zorgen, integendeel. Ik kijk er al naar uit! Want ik ben zeker dat de nieuwe kandidaten perfect in ons team zullen passen. En nu op naar de sociale verkiezingen 2016.

Met sterke krachten vooruit!

Peter Hessens
Hoofdafgevaardigde Voestalpine Sadef

 

Andere blogs over de campagne sociale verkiezingen:

Laat de verkiezingen maar komen: helemaal klaar voor de toekomst!

Vooruitblik volgende sociale verkiezingen C-MAC Electromag Ronse