onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Philippe De Schryver.

Tot vorig jaar hadden we bij Volvo Cars een systeem van medische controle waarbij de rechtstreekse leidinggevende een controle aanvroeg op basis van ... buikgevoel. Meer dan drie keer ziek, gezien op straat door iemand die vond dat je er eigenlijk niet zo ziek uitzag, er is een patroon bij de ziekteperiodes bijv. elke schoolvakantie enz. Redenen genoeg te bedenken met andere woorden.


Als de werknemers uit ziekte terugkwamen, al dan niet vroeger dan gepland, was dat dikwijls met een wrang gevoel. Omdat hun baas controle op hen had afgestuurd, gaf dat de indruk dat hij hen niet geloofde. Dit kwam zeker niet ten goede van het vertrouwen.

Een aantal onder hen die controle kregen, gingen dan een gesprek aan met de baas om te weten waarom ze eigenlijk controle gekregen hadden. In zulke gesprekken kreeg je dan uitvluchten te horen als: “Ik weet van niks”, “Het zal wel HR geweest zijn”,... Sommigen durfden gewoon niet toe te geven dat ze dit zelf aangevraagd hadden.

Er zat ook te veel tijd tussen de aanvraag en de effectieve controle. Het gevolg was dat je op het moment van de controle dikwijls al aan de beterhand was. Je kreeg van de dokter een week voorgeschreven en de controle kwam op het einde van die week. Het is dan ook normaal dat je niet meer zo ziek bent als dag 1 en de controlearts besliste dan om je vroeger te laten opstarten dan voorgeschreven. Gevolg: je werd bekeken als iemand die zomaar thuis bleef.

En dan heb je nog tal van situaties waarover we met HR oeverloze discussies hadden, bijv. de tijdstippen wanneer ze aan de deur belden. Of anders: niet horen aanbellen door allerlei redenen of je mocht de woonst verlaten en het briefje met de uitnodiging vind je door omstandigheden pas de volgende ochtend, te laat dus. Indien je toch op tijd je uitnodiging vond, moest je ook een verplaatsing doen en die liepen op tot 40 % van de controles.

Dit zijn maar een paar vervelende situaties die we meemaakten en waar we dringend iets aan moesten veranderen. Door het feit dat we er telkens op bleven hameren en met veel concrete voorbeelden afkwamen van hoe het niet moest, is HR met onze punten beginnen te puzzelen en met een voorstel afgekomen.

We hadden wel niet gedacht dat ze met een volledig nieuw systeem zouden komen. En ik moet toegeven dat het ook als vakbond niet evident was om met dit dossier om te gaan. We moesten dan ook buiten onze comfortzone gaan denken. We hebben er lang over gedebatteerd voor we konden meegaan in het systeem.

We zijn nu maanden verder en het nieuwe systeem heeft bewezen dat het anders kan. Hoe doen we het nu?

- De medewerker meldt zich telefonisch ziek bij aanvang ziekte.

- De leidinggevende zegt op het einde van het gesprek of hij een controle wenst aan te vragen.

- Indien dit zo is, wordt er door de leidinggevende teruggebeld naar betrokkene wanneer en waar hij verwacht wordt.

- Kan deze zich door allerlei omstandigheden niet verplaatsen (bijv. mag de woonst niet verlaten of heeft geen vervoer), dan krijgt hij zoals vroeger de controle thuis.

Het grote voordeel is dat er geen verrassingsbezoek meer is en dat er al gepraat is tussen de zieke en zijn baas die dan ook kleur moet bekennen als hij de situatie niet vertrouwt. Dit komt de relatie ten goede, omdat hij dan meer begrip zal hebben voor de betrokkene zijn situatie.

Van de controles konden we niet afgeraken, maar de klachten waar we mee te maken hadden zijn in het nieuwe systeem wel voor een groot deel opgelost.

Als er een controlearts gestuurd wordt, vragen we wel nog na wat de reden was om er zeker van te zijn dat alle leidinggevenden op dezelfde lijn zitten en dat ze niet in de oude gewoonte terugvallen.

Voor het opstarten zijn er ook verschillende verplichte infosessies gehouden voor de leidinggevende zodat iedereen op de zelfde lijn zit.

Indien we toch zouden merken dat er zaken aan het mislopen zijn, hebben we te allen tijde de ruimte om verbeteringen aan te brengen, want het blijft met zo’n zaken vinger aan de pols, hé.

Philippe De Schryver
Hoofdafgevaardigde Volvo Cars Gent

 

Andere blogs over ziekte:

Afwezigheden terugdringen cia cao 90?

Andere blogs van Philippe:

The Volvo-way: overleg als rode draad

 

Goed om te weten: wat te doen bij ziekte?