onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Marc Vanfrachem.

Als delegee krijg je niet dikwijls de kans om in Afrika (Kenia) de plaatselijke metaalvakbond te leren kennen. Toen mij 2 jaar geleden de vraag werd gesteld of er delegees waren die geïnteresseerd waren om mee te gaan naar Kenia was ik er als de kippen bij om mij kandidaat te stellen. Na 1 jaar te hebben gespaard zijn we vorig jaar in november vertrokken.

Na een lange vlucht kwamen we aan in Nairobi waar we werden opgewacht door de voorzitter en ondervoorzitter van KEWU, de Keniaanse metaalvakbond. De rit naar het hotel gaf ons de kans om de eerste indrukken te verzamelen. Aangekomen in het hotel begaven we ons meteen naar de eerste meeting en de officiële verwelkoming. Na een snelle hap werden we op sleeptouw genomen en gingen we te voet naar hun office. Op de tweede dag maakten we kennis met de shop stewards (delegees). Ik was verbaasd over hun gedrevenheid en kennis, zeer mondig die jongens!

De volgende dagen hebben we bedrijfsbezoeken afgelegd, zowel in Nairobi als in Kisumu en de havenstad Mombasa. Telkens werden we ontvangen door de delegees. In al deze bedrijven staan veiligheid en aids hoog op de agenda. Zo mogen er geen mensen ontslagen worden om dat ze HIV positief zijn.
In de bedrijven waar KEWU actief is zijn de lonen 2,5 tot 3 maal hoger dan het minimumloon. Het verschil met bedrijven waar ze niet actief zijn is hemelgroot, ook qua properheid en veiligheid. Zo zie je maar dat de vakbond daar ook het verschil maakt.

Na 11 dagen en 8 vluchten en duizenden kilometers en eindeloze busreizen (gemiddeld 3 uur per dag) keerden we terug naar België. We waren moe, maar met respect voor wat die jongens en enkele meisjes daar presteren.

Wat dit avontuur me geleerd heeft, is dat het verdomd zin heeft om vakbonden in andere continenten te ondersteunen. Want dit is een zeer doeltreffend middel om armoede uit de wereld te helpen. De hulp komt hen ginder en ons hier ten goede.

SAMEN STERK!

Marc Vanfrachem
Hoofdafgevaardigde Jaga nv