onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Danny Janssens.

De rooi, de sossen, de kameraden: stuk voor stuk oorstrelende bijnamen voor een socialistische militant of afgevaardigde. Gekend voor hun no-nonsens -mentaliteit en de bijhorende actiebereidheid. Assertief, bij momenten uitgesproken brutaal en een aangeboren afkeer voor onrecht en uitsluiting. Solidariteit, meer dan een moeilijk woord, maar een echte vriendengroep waar iedereen welkom is, ook de stille en discrete types.


Van de bekende syndicale keuzes is solidariteit toch zeker mijn meest oprechte en strijdvaardige keuze. Ja, dat past wel in mijn mondige straatje. In de loop der jaren heeft het gebotst met zowat elke baas die er rondloopt, op manifestaties houden we van veel sfeer en kabaal, een pintje of een borreltje hier en een bommetje of een piraatje daar en altijd veel ambiance die onze overtuiging kracht bijzet.

Gekend als 'ene van dien hoop' die niet achteruitdeinst en die met zijn 'groot bakkes', degene die voor iemand durft op te komen en de klappen opvangt. Toch is er iets in de werking geslopen waarvan 

de impact zwaar wordt onderschat. Het luisterend oor weegt namelijk minstens even zwaar als de gespannen forsbal van de discussiërende pleitbezorger.

De waardering die je krijgt wanneer je met een jongen langs de bedrijfsarts gaat. Niet om te praten, maar gewoon om die gast te tonen dat hij er niet alleen voor staat en moreel op je kan steunen om terug die eerste stappen te zetten.

Die collega's die een vriend van jaren verloren aan een enge ziekte en die zich afreageren op jou, die mensen afblaffen, omdat ze zich onverwachts geconfronteerd hebben gevoeld met hun eigen sterfelijkheid.
De gesprekken met de kerel die niet goed meer in zijn vel zit, half depressief met een bore-out en die je in de richting van de ABVV- loopbaanbegeleiding stuurt, niet per se om van werk te veranderen, maar om met wat hulp nieuwe dingen over zichzelf te ontdekken. Dat sociaal aspect brengt ons een grote meerwaarde en maakt van ons veel meer dan een weerbare en wilskrachtige delegee.

Het maakt van een rooie rakker een sociale socialist.

 

Danny Janssens
Delegee Umicore Hoboken