onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Caroline Segers.

In de eerste uren van een nieuwe werkomgeving is er niets zo belangrijk als een goed onthaal. Als nieuwe werknemer ben je de eerste dag wat onwennig. Als delegee kun je die stress wegnemen. Want tenslotte staan we daar als gelijke en niet als werkgever. Uit ervaring als delegee weet ik dat dit uitermate belangrijk is. Bij het begin van mijn tewerkstelling in ons bedrijf duurde het onthaal van de werkgever een halve dag waarin de regels en verplichtingen werden uiteengezet... De vakbonden kregen toen ook 5 minuten om zich voor te stellen met een infobrochure die werd overhandigd. Dat was het dan ook. En dan maar aan de slag.

Veel werkgevers staan niet te springen om tijd te steken in een onthaal, want dit is tijdverlies in hun ogen. Toch spreken wij van een win-winsituatie. Wij hebben er onze werkgever dan ook van kunnen overtuigen om het onthaal uitgebreid aan te pakken. Ons onthaalbeleid bij Daikin neemt vandaag 2 dagen in beslag: 1 dag voor uitleg, een rondleiding en informatie en 1 dag stage voor werkpostervaring. Op de eerste dag mogen wij ons voorstellen en krijgen we daar de nodige tijd voor. We geven een brochure mee met algemene informatie, want iedere medewerker heeft toch bepaalde specifieke rechten. We laten de nieuwe medewerker eerst wennen aan zijn of haar werkomgeving en 

gaan regelmatig langs om te vragen of alles oke is. Op bijna iedere afdeling en in elk ploegenstelsel is er ook altijd een militant in de buurt die we voorstellen of zichzelf laten voorstellen. Na een week nemen we de nieuwe medewerker apart en houden we een gesprek door vragen te stellen waaruit we kunnen uitmaken welke rechten er van toepassing zijn voor die werknemer. Zo wordt het een persoonlijk gesprek waarin de drempel wordt verlaagd, als de medewerker een probleem heeft om aan te kaarten. Dit systeem werkt goed, uitstekend zelfs. Tenslotte vertegenwoordigen we hen ook bij de werkgever en als delegee is het maar mogelijk om de problemen op de werkvloer goed te kennen door een goede vertrouwensrelatie met iedere medewerker op te bouwen.

Zo krijgen de nieuwe medewerkers een positiever beeld van een vakbond dan alleen het negatieve uit de media. Als bedrijf staan we hoog aangeschreven wat de werving van nieuwe leden aangaat. Dit heeft alles te maken met een goed onthaal, maar daar blijft het niet bij. Want onthaal is niet iets van 1 dag. Bij nieuwe wijzigingen in de wetgeving of in het bedrijf behoort het tot de dagelijkse taak van de delegee om dit zo goed mogelijk te verspreiden via infoborden, pamfletten en zelfs de sociale media, een uitdaging die we niet uit het oog mogen verliezen.

Welkom, 365 dagen lang :-)

Caroline Segers
Delegee Daikin Europe NV Oostende

 

Andere blogs van Caroline:
Werkbaar werk, dé syndicale uitdaging