onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Jeanine Labie.

Sinds ik mij geëngageerd heb als militante van ABVV-Metaal, heb ik geen enkele 1 mei-viering meer gemist. Als tiener heb ik samen met mijn vader meegelopen in een zestal 1 mei-stoeten in Antwerpen. Het komt erop neer dat ik dit jaar heb deelgenomen aan mijn 21e ononderbroken stoet.

Sinds een zestal jaar gaan wij met een bende kameraden uit de vorming samen naar de 1 mei-stoet. Aangezien we van Brugge, Antwerpen en Gent zijn, doen we jaarlijks een van deze steden aan op 'onze' dag. Onze vriendschap wordt ieder jaar sterker en zo hebben we zelfs elkaars partners leren kennen. 1 mei is zo uitgegroeid tot een dag waar we echt naartoe leven. Dit jaar trokken we met z'n allen naar Gent. We genoten er van een succesvolle stoet, met veel ambiance en solidariteit.


Als je het mij vraagt, is het de syndicale plicht van iedere militant om deel te nemen aan de 1 mei-stoet. Sterker nog, mocht het ons militanten lukken om gewone ABVV-leden mee te krijgen, dan is dat des te beter. Waarom? Wel, omdat er geen betere dag bestaat om te tonen dat we de strijd van onze voorouders willen en zullen voortzetten. Het is een eerbetoon aan de sociale strijd die de 'onzen' achter de kiezen hebben.zien we van Brugge, Antwerpen en Gent zijn, doen we jaarlijks een van deze steden aan op 'onze' dag. Onze vriendschap wordt ieder jaar sterker en zo hebben we zelfs elkaars partners leren kennen. 1 mei is zo uitgegroeid tot een dag waar we echt naartoe leven. Dit jaar trokken we met z'n allen naar Gent. We genoten er van een succesvolle stoet, met veel ambiance en solidariteit.

Voor ons is 1 mei ook vast en zeker een feestdag: het is de dag waarop we vele vrienden zien, aangezien we elk jaar ergens anders zijn. We kunnen ook onze solidariteit tonen, want jammer genoeg zijn er mensen bij die net hun baan kwijt zijn, of waar er herstructureringen bezig zijn.

Helemaal in lijn met mijn militantisme, is en blijft 1 mei voor mij een dag van de arbeiders die kunnen vieren en toch tonen dat ze strijdbaar zijn en "dat we zullen vechten tot de dood".

Jeanine Labie
Hoofddelegee Packo Inox Branch Diksmuide

 

Andere blogs van Jeanine:

Als vrouw in een mannenbolwerk