onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Ludo Sempels.

Als hoofdafgevaardigde van Rettig Belgium nv in Zonhoven, lijkt het mijn taak om een eeuwenoud cliché ook eens te ontkrachten. Samenwerking tussen het patronaat en de vakbonden kán wel degelijk en is in sommige gevallen zelfs een must... Zeker als beide partijen er een win/win-situatie van maken.

De laatste jaren zijn er enkele wijzigingen geweest binnen ons management en omdat Rettig vele zusterbedrijven omvat, worden wij maandelijks op de ondernemingsraad en op CPBW geconfronteerd met productiecijfers en vergelijkbare audits.

Een van die audits betreft het LEAN-project, waarvan Rettig Belgium nv de pilot-case is. Daarin zit ook 5S, op meerdere bedrijven alom gekend (meer weten over 5S?). Daarin stond de plant uit Zonhoven vrij onderaan de groep en de plant uit Polen was top.

Omdat we moeilijk konden vergelijken met zusterbedrijven die we enkel van hun producten kennen, stelden wij voor om ons ook eens een bezoek te organiseren naar een of andere plant. Daarop kregen we meteen een positief antwoord van onze plantmanager. En zo geschiedde! Omdat wij van de beste plant binnen 5S wilden leren, organiseerde onze directie alles: vluchten, hotel, transfer heen en terug...

Met 9 personen, met diverse functies binnen ons bedrijf en met een afgevaardigde van beide vakbonden, mochten we op bezoek in het Poolse Walcz om er een leerrijke ervaring op te doen. We spraken er met de arbeiders en managers, we konden vragen op hen losvuren zoveel we wilden, we mochten er fotograferen en filmen. Later werd dit bezoek grondig geëvalueerd en binnen het team werden projecten opgestart. En zo klimt ons bedrijf op binnen de groep, een rechtstreeks gevolg van de mooie ervaring die voortvloeit uit de goede samenwerking tussen vakbonden en werkgever.

En dat samenwerking loont, mag blijken uit de opendeurpolitiek die onze werkgever hanteert. Dat wil zeggen dat wij als afgevaardigden niet steeds moeten wachten op vergaderingen, maar rechtstreeks toegang hebben tot de directe leidinggevende of manager. In elk project worden de vakbonden betrokken en elk jaar sluiten we dankzij deze lonende samenwerking een mooie CAO 90 af.

Het kan dus anders dan zoals door sommige media afgeschilderd. Zeker in deze woelige tijden... Ons bedrijf groeit en maakt winst, wat de werkzekerheid ten goede komt. Daarom is samenwerking een must...

Samen staan we sterk!

Ludo Sempels
Hoofdafgevaardigde Rettig Zonhoven