In gesprek met ... Erwin Oris.
Bij Philips in Turnhout zitten we al jaren verwikkeld in een afbouwscenario. In de jaren '90 waren we nog met 3600 werknemers. 2014 hebben we afgesloten met slechts 1150 personeelsleden.
Op 11 december 2014 kondigde Philips Turnhout opnieuw een herstructurering aan: 170 werknemers moeten opstappen in 2015, waarvan 82 arbeid(st)ers en 88 bedienden en kaderleden. Als surplus verwacht de directie tegen eind 2017 een productievermindering van zo'n 30 % tegenover nu.
Philips pakt herstructureringen zeer sluw aan, volgens de kaasschaafmethode. Keer op keer en beetje bij beetje wordt het personeelsbestand afgeslankt: nu eens enkele arbeiders, dan weer enkele bedienden, nog wat hier, nog wat daar. Zo is er geen of weinig solidariteit, wat wel het geval is bij een volledige sluiting, zoals bij Philips Tessenderlo, Leuven, Hasselt enz. Toen waren dan ook alle medewerkers getroffen, terwijl iedereen nu zo stil en braaf mogelijk blijft in de hoop een ontslag te ontlopen....
Als delegee is het niet gemakkelijk om in een bedrijf te werken dat voortdurend in afbouw is. Ik sta dan ook tussen twee vuren: de werknemers, onze leden voor wie ik het beste wil bereiken en de directie waarmee je bijna dagelijks rond de tafel zit. We moeten dan ook het goede evenwicht zoeken, zodat de vertrekkers met een goed sociaal plan kunnen gaan, zodat we sociale drama's vermijden en zeker zodat er voor de achterblijvers nog een goed werkende fabriek blijft.
Als ABVV-Metaal hebben we vooral ingezet op vrijwillig vertrek de afgelopen jaren. Deze collega's vertrekken om diverse redenen: er zijn mensen die de afgelopen jaren verschillende bijscholingen hebben gevolgd en geen doorgroeikansen meer zien binnen het bedrijf in afbouw.
Anderen houden het voor bekeken, omdat ze 20 à 30 % van hun tijd moeten stempelen en er financieel verlies aan lijden om de cijfers van Philips op te poetsen...
De druk van ploegenarbeid is ook zeker niet te onderschatten: met een gemiddelde leeftijd van de arbeiders van hoger dan 45 jaar is het drieploegenstelsel een doorslag geweest voor een aantal mensen om te vertrekken bij Philips.
Dan zijn er ook die niet meer geloven in de toekomst van Philips Turnhout, nu het bedrijf heeft aangekondigd dat het gaat splitsen in Philips Health Tech en Philips Lighting Solutions met verschillende CEO's en eigen aandelen op de beurs. Voor de medewerkers is dat het begin van het einde van Philips Lighting.
Er zijn ook collega's die niet kunnen omgaan met de manier waarop ze worden behandeld door de leidinggevenden. "Als ik een andere chef had gehad, zou ik gebleven zijn", zeggen ze. Dit doet echt wel pijn om te horen. En toch heeft 80 % van deze vrijwillige vertrekkers géén ander werk. Zij hopen op de goede zorgen van het outplacementbedrijf.
Er zijn best wat ex-collega's die een heel andere richting willen inslaan: na vele jaren in een fabriek te hebben gewerkt, zijn er nu een aantal ex-collega's zich aan het omscholen zijn om aan de slag te gaan in de zorgsector.
Wat uiteindelijk nog het meeste pijn doet, dat zijn alle vrienden die ik gemaakt heb in de afgelopen jaren die nu vertrekken. Want hoezeer we het allemaal ook proberen, die contacten nemen beetje bij beetje af...Gelukkig zijn er nog de sociale media om nog wat contact te houden.
SAMEN STERK!
Erwin Oris
Hoofdafgevaardigde Philips Turnhout