de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

In gesprek met ... Voorzitter Herwig Jorissen.

Verhalen over de industrie zijn er de laatste jaren vaak van kommer en kwel. Voor ónze mensen zelfs van angst en onzekerheid. Zo ook in het geval van Bombardier Brugge, waarover jullie hier meer lezen. Het aandeel van de industrie in de tewerkstelling daalt jaar na jaar. Anderzijds piekt de Belgische industrie momenteel als nooit tevoren. Industriële bedrijven hebben in maart 81,6 % van hun productiecapaciteit benut (driemaandelijkse peiling Nationale Bank). Het is van de financiële crisis van 2008 geleden dat de industrie nog zo’n groot deel van haar machinepark en personeel heeft ingezet. Dat is goed nieuws, want als bedrijven meer dan 80 % van hun capaciteit benutten, dan is dat doorgaans ook de voorbode van een investeringsgolf.

Twee van onze maakbedrijven – met name Umicore en Bekaert – behoren tot de tenoren van die Belgische opbloei. Bekaert kende een recordomzet van 1 miljard euro in één kwartaal. Op dit moment een vierde van de autobanden ter wereld gemaakt met staalkoord van Bekaert. Ander goed nieuws dat verloren gaat in het nieuws over sluitingen en herstructureringen, is dat de werkgelegenheid in de industrie in 2016 voor het eerst in vijf jaar is toegenomen. De regering-Michel moet zich hier niet al te zeer voor op de borst kloppen (al doet ze dat wel). Want naast een niet-gefinancierde tax shift is het vooral het economisch herstel in Europa dat voor deze extra ‘jobs, jobs, jobs’ zorgde. En natuurlijk de werknemers die er door de indexsprong zelf voor betaald hebben.

Een kleine kanttekening. Wil België de beoogde tewerkstellingsraad van 73,2 % tegen 2020 halen, dan zijn nog eens 400.000 jobs nodig. Een superministerraad voor de show zal hier weinig baten.

Als één ding duidelijk is, dan wel dat onze industrie een ware investeringsgolf nodig heeft, wil ze zich degelijk voorbereiden op de digitalisering van de maakindustrie (Industrie 4.0). PwC onderzocht hoever 30 Vlaamse industriebedrijven - waaronder Picanol, Volvo Trucks, Atlas Copco, Barco en Bombardier – staan op de weg naar Industrie 4.0. Negen op tien bedrijven denken even ver te staan als hun internationale concurrenten op vlak van de digitalisering van het productieproces. Alleen merken we dat de Belgische bedrijven de voorbije twee jaar gemiddeld 2 % van hun jaaromzet investeerden in digitalisering. De komende vijf jaar wil men daar nog 1 %-punt aan toevoegen. Dat blijft minder dan de 5 % die PwC internationaal vaststelt.

Elke industriële revolutie gaat gepaard met gevaar en angst. Dat is nu niet anders. Het is aan de bedrijven en overheden om met toekomstgerichte investeringen antwoord te bieden op de bedreigingen voor onze maakindustrie en om de tewerkstelling te vrijwaren. Het is aan ons vakbonden om die angst om te buigen tot hoop en om ook de werknemer van de toekomst van een faire, veilige en werkbare job te voorzien.

Herwig Jorissen
Voorzitter