de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

In gesprek met ... Voorzitter Herwig Jorissen.

Eerst het goede nieuws. De regering zal proberen de begrotingscontrole en de zoektocht naar de mogelijke 8 miljard over de zomer heen te tillen. Maar het zal de maatregelen niet minder zwaar maken. Gelukkig zullen we dan alvast niet tijdens het zomerreces opgeschrikt worden met alweer een nieuwe reeks asociale maatregelen waar vooral de werknemers en de 99 % burgers de dupe van zullen zijn. De ‘1 %’ moet van deze regering immers niets vrezen, zij blijven in ‘Optima forma’.

Vanaf 1 juli kunnen we ook eindelijk opnieuw een normale index toepassen (+0,88 %). Dat is goed nieuws. Maar alles is relatief want de indexblokkering kostte ons ondertussen 2,5 %, waarvan 2 % voor de rest van ons leven. Natuurlijk zullen we een en ander wel proberen goed te maken tijdens komende sectorale onderhandelingen. Ondertussen leverde elke metaalarbeider/ster gemiddeld wel al 550 euro per jaar in (1100 euro de voorbije twee jaren). Ieder kan voor zich uitrekenen wat dat voor de rest van zijn/haar carrière (niet-cumulatief) al betekent.

Prettige vakantie. Het zal wel mogen.

De wet-Peeters, die de facto een einde zal maken aan de 38-urenweek, is er nog niet, maar zal er wel komen. Natuurlijk bestaan er al identieke regelingen in bepaalde sectoren, waaronder de metaalsectoren. Maar die waren wel deftig onderhandeld, mét de nodige tegenprestaties. Die nodige tegenprestaties en onderhandelingen kunnen we in de toekomst op onze buik schrijven. Voor deze regering moeten de werknemers weer braaf pikken en slikken. Zoals in de goeie, ouwe tijd.

Prettige vakantie. Het zal wel mogen.

Het zijn de vrouwen, de jongeren, de laagopgeleiden en armen die de grootste slachtoffers zijn van deze factuurregeringen. Maar inmiddels hebben we allemaal onze duit in het zakje moeten doen. Een laatste bewijs: we zijn allemaal slachtoffer van de verdere afbouw van de openbare diensten.

De meesten werknemers moeten werken tot hun 67 en het wordt steeds moeilijker om een volledige loopbaan (en dus volledig pensioen) te halen als de plannen van de regering-Michel om aan de gelijkgestelde periodes te rommelen bewaarheid worden.

Prettige vakantie. Het zal wel moeten.

We zullen voor de nodige krachten moeten zorgen voor de komende afspraken. We beginnen op 29 september en 7 oktober. Het is belangrijk dat we in gemeenschappelijk vakbondsfront ons blijven verzetten tegen de regeringspartijen die telkens weer de werknemers viseren. Maar een #VakbondinActie doet meer dan alleen maar staken en betogen. We weten allemaal hoe belangrijk sociaal overleg is. Het is niet voor niets - opnieuw - dat deze regering systematisch het sociaal overleg probeert te ondergraven. Nu als een rechtse regering het sociaal overleg wil ondermijnen, dan moet een linkse vakbond er alles aan doen om - op een doordachte en intelligente manier - dat sociaal overleg in stand te houden. Dat is niet makkelijk. Het zijn dan ook geen simpele tijden. Maar het moet wel gebeuren. We moeten op elk moment vermijden om zoals de Britten, eerst met een grote mond de BREXIT te stemmen en de dag daarna te moeten constateren dat je niets meer te vertellen hebt.

Prettige vakantie van en voor #VakbondinActie.

Herwig Jorissen
Voorzitter