de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Dit is het laatste edito van dit jaar. Het edito ook waarin we  elkaar traditioneel een gelukkig nieuwjaar wensen. “Met al het beste'. Maar hoe doe je dat midden in – opnieuw – een zware herstructurering in de automobiel. En dan gaat het niet alleen over Volkswagen, dan hebben we het vooral ook over de toeleveranciers, over Faurecia, over Decoma en al die anderen. Al die arbeiders, al die families, al die onzekerheid. Natuurlijk gaat het niet alleen aan VW. Er zijn er zoveel meer die het afgelopen jaar de rekening hebben moeten betalen. Ik denk dan aan zovele bedrijven in de metaal die geconfronteerd werden met zware herstructureringen en / of zelfs sluitingen. En de lijst is lang veel te lang:  Sylvania in Tienen, Hörmann in Genk, Henrad in Herentals, Scanfil in Hoboken, Vichy BC Components in Roeselare, Jabil in Brugge waar men de boel toe deed, of kleine bedrijven zoals Weber in Beveren. En dat zijn ze – erg genoeg – niet allemaal. Zovele verhalen, zovele drama's.

We zullen het komend jaar hard moeten vechten voor onze industrie en voor onze jobs. We zullen dat op alle fronten moeten doen: iedere dag in onze bedrijven, tijdens de sectorale onderhandelingen, maar ook tijdens de federale verkiezingen. Want ook in een geglobaliseerde economie doet een ‘nationale' regering er toe. Maakt het een verschil of men maatregelen neemt die onze industrie verdedigen en verankeren en die zorgt voor een werknemersstatuut dat alle werknemers gelijk behandelt. 

Drama's als bij Volkswagen hebben de neiging om tot fatalisme te leiden: wat helpt het allemaal, we kunnen er toch niets aan doen. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Natuurlijk zijn onze ‘marges' beperkt en natuurlijk zijn wij niet verantwoordelijk. Maar we kunnen wel de verantwoordelijkheid nemen om alles te doen om onze industrie en onze jobs te beschermen. Ondanks alle moeilijkheden die dat soms met zich meebrengt, hebben wij dat als ABVV-Metaal gedaan: van onze strijd tegen het generatiepact tot onze strijd voor het plus minus conto. Het is wat ons onderscheid van alle anderen. Wan wat nodig is moet gedaan worden.

Dat zullen we ook in 2007 doen. Samen met alle militanten en alle metallos. Het zal niet altijd makkelijk zijn, dat weten we nu al. Maar moeilijk gaat ook. Laat ons daarom elkaar ook in deze moeilijke tijden toch maar een hartelijk strijdbaar, maar vooral een gezond en gelukkig nieuwjaar wensen. Met al het beste. Want dat verdienen jullie.

Herwig Jorissen
Voorzitter