de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Op deze pagina van de Werker vinden jullie een lijst van bedrijven die tijdens de lange eindejaarsperiode van december en januari tijdelijke werkloosheid hebben ingevoerd (of zullen invoeren). Het is een lange lijst die goed is voor meer dan 40.000 arbeiders en ongetwijfeld niet volledig zal zijn. Wellicht hebben we een aantal bedrijven over het hoofd gezien of vergeten (we verontschuldigen ons alvast bij de betrokken arbeiders). Bovendien zijn er vast en zeker heel wat bedrijven bijgekomen in de korte tijdspanne tussen het opmaken van de lijst en de publicatie in de Werker. Het houdt immers maar niet op.

Wie de lijst overloopt, zal al snel begrijpen dat onze industrie de komende maanden zo goed als stil zal komen te liggen. Zoals onze hoofdafgevaardigde bij ArcelorMittal Gent zei naar aanleiding van de aankondiging in zijn bedrijf:  “In de maand december is er elk jaar wel iets minder productie dan normaal, maar een bijna volledige sluiting van de fabriek, dat hebben we nog nooit meegemaakt”. Ronny Schatteman werkt al vijfendertig jaar bij ArcelorMIttal (voorheen Sidmar). Dit hebben we nog nooit meegemaakt.

ACB;  ACE, Acoustic Extrusion; Aertssen Kranen; Aleris, Aliplast; Alliance Dhooge; Alliance International; Alro Dilson Alural; Amis = On; ArcelorMittal Gent; ArcelorMittal(ALZ);  Atlas Copco Airpower; Baltimore, Bekaert Zwevegem;  Bekaert Hemiksem; Bekaert engineering; Bekaert Lanklaar; Benteler; Betafence;  Bosal; Brose; Cable Print;  Campine; Caterpillar Distribution; C-Mac; Clametal ; Cogebi; Coil; Comet; Connectronics (Ieper en Poperinge);  Con-Pac;  Continental; Coor Service Management; Culobel; Daf; Dana; Decosteel; Delta Light; De Meyer;  Disteel; DME; Donne Logistics Packing; Duferco Trebos; Duracell Bateries; Dymo; Esselte; Etabim; ESP,  Etna = Aquasecurity; Euromold;Exel OYJ; Faurecia, Femont; FLS; FMC; Ford Genk; Galloo; Galva Gent, GE Power, Giesen; General Motors; Gilbos; Gondella; Greif; Havells-Sylvania; Het Zuiden; Holvrieka; Honda ; Hormann; ICO (ACPC), Inergy; Inofer ;Int.VAN; Isocab, Isringhausen, Janssens, Jonckheere subcontracting; Johnson Controls; Joris Ide; Kranen Michielssens;  Lamifil; Lapauw; Mariasteen;  Maxibel; MC Syncro; Mercedes, Metafox; Minit; Multiboard; Multiser Flanders; Ned Coat; Noble; N.Scheldewerg; Nyrstar; Pack to Pack  ; Parts en components;  Pedeo, Pedeo TECHN; Pentair;  Philips Brugge; Philips; Picanol; Plastal; PMC;  Press & Plat; PSS; Pullmaflex; Robberechts; Robert Bosch; ROB Montagebedrijf;  Rogers; Rubbens, Samsonite; Sapa; Sadef; SAS Gent; Sedac; Shetron-Sobemi; Sigmetal; SKT; Somati ; Soval; Stas;  Stewal; Stokota; Structuplas; TBP; Team industries;  Teamtec; Tenneco Desteldonk Tenneco Sint Truiden; TI Group;  Tower; Turbo's Hoet Parts; TYCO; Umicore;  Vandewiele;  VCST; VDL ; Veer; Villeroy en Boch; Volvo Cars, Volvo Parts, Volvo Trucks; Vyncolit; Waak; Welders; WEMA,  Westlandia; Willems

Achter deze lange lijst van bedrijven schuilen de handen en gezichten van de arbeiders en arbeidsters die het slachtoffer zijn van deze wild om zich heen slaande economische crisis. Zij zullen de komende dagen, weken en maanden geconfronteerd worden met een zeer reële loonsinlevering. Wie tijdelijk werkloos wordt, krijgt 60 of 65% van een geplafonneerd loon van 1900 euro. Via de Fondsen van Bestaanszekerheid krijgt een arbeider in onze sectoren een bijkomende compensatie van 5,5 tot 9,5 euro per dag. Het gemiddeld loon van een arbeider bedraagt op dit moment ongeveer 2200 euro. Dat betekent dat hij al vlug zo'n twee keer inlevert: eenmaal op het geplafonneerd loon en eenmaal op het uitbetaalde percentage.

Gelukkig zijn we erin geslaagd in een aantal van onze sterkere bedrijven om voor de arbeiders een nog gunstiger regime te bedingen. Dat was heel recentelijk het geval bij Nyrstar. Daar gaat alles dicht tot de helft van volgend jaar en werd over een looncompensatie bij de werkloosheidsvergoeding onderhandeld: tot de 36ste dag werkloosheid in dagdienst een extra uitkering van vijftien euro per dag, in ploegendienst twintig euro per dag en vanaf de 37ste dag werkloosheid stijgt de extra werkloosheidsuitkering naar 17 euro en 34 euro. Zo zien we hetzelfde bij General Motors in Antwerpen waar is overeengekomen om de loonsverhoging van 1% op 1 januari niet door te voeren, maar in een fonds voor economische werkloosheidsdagen te steken. Daardoor moet het mogelijk worden om het financiële leed te verzachten dat wordt veroorzaakt door de vele dagen van economische werkloosheid.

Toch betekent tijdelijke werkloosheid voor de overgrote meerderheid een zeer grote hap in het gezinsbudget, temeer daar we vandaag spreken over arbeiders die gedurende weken om economische redenen op de dop staan en gedurende weken een deel van hun netto-inkomen derven (het verlies voor arbeiders die werken in ploegendienst of in de nachtdienst is vanzelfsprekend nog groter). Vandaar eiste ABVV-Metaal in haar noodplan voor de industrie dringend de nodige maatregelen om dit koopkrachtverlies tegen te gaan. Voor ons waren verschillende richtingen mogelijk, waaronder de verhoging van het begrensd loon of van het uitbetaalde percentage. Zonder ons uit te spreken over een algehele appreciatie van het interprofessioneel akkoord, stellen we vast dat we belangrijke zaken verwezenlijken in de voorstellen die nu op tafel liggen. De verhoging van het loonplafond naar 2200 euro en van het percentage met eventueel 10% kan zorgen voor een extra inkomen van 400 euro per maand. Rekening houdend met het bijzonder fiscale regime spreken we niet meer van een koopkrachtverlies, maar behoudt men grotendeels zijn koopkracht. Laat ons hopen dat de regering deze maatregelen nu ook wil uitvoeren.

Het is een lange lijst, maar gelukkig (nog) geen lijst van bedrijven met sluitingen en afdankingen (al wordt ook die lijst langer en langer). Toch weten we dat de hardste klappen waarschijnlijk nog zullen volgen. De OESO voorspelt voor volgend jaar een mingroei van 0,1 procent, de Nationale Bank houdt het (voorlopig) op 0,2 procent en de KBC-studiedienst spreekt zelfs van 0,5 procent. Volgens diezelfde studiedienst zou de werkloosheid stijgen tot 555.000 en zal de werkgelegenheid zakken met 20.000 jobs. De Nationale Bank is iets optimistischer en verwacht een daling van 8000 jobs. Hoe dan ook zullen jobs verloren gaan. Zoveel is zeker. Ondertussen durft niemand te voorspellen hoelang deze recessie zal aanhouden. Stilletjes hoopt men dat, net zoals in de jaren 80 en 90, de malaise beperkt blijft tot een jaar en dat de economie toch weer een beetje zal aantrekken in de tweede helft van 2009. Een aantal van onze industriële sectoren zal zeker in de klappen delen. Daarom vroegen we maanden geleden al een noodplan voor de industrie. Laat ons hopen dat elkeen (regering, sociale partners, werkgevers) zijn koelbloedigheid bewaart en zijn verantwoordelijkheid zal dragen.

Wat voor velen misschien een wensdroom is, dreigt nu voor een groot deel van onze arbeiders een nachtmerrie te worden: (ongewenst) thuis met Kerstmis. Laat ons daarom elkaar, zonder cynisme, een gelukkig nieuwjaar wensen. Meer dan ooit zal het nodig zijn.

Herwig Jorissen
Voorzitter