de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

De verkiezingen zijn nu bijna een kleine maand achter de rug. De verliezers likken nog steeds hun wonden en iedereen staat toch nog altijd een beetje verbouwereerd naar de uitslag te kijken. Gemakshalve willen sommigen ons doen geloven dat Vlaanderen rechts gestemd heeft en Wallonië links. Alleen is het misschien veeleer zo dat Vlaanderen Vlaams en Wallonië Waals hebben gestemd. En in Wallonië vonden ze – terecht - dat de PS het best opkomt voor hun belangen en in Vlaanderen werd – jammer genoeg – voor de NVA gekozen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn analyse van het gebeuren. Eén ding is in ieder geval zeker, het zijn geen tijden waarin we weg zullen komen met gemakkelijke antwoorden. Natuurlijk kun je de politieke verkiezingen niet vergelijken met sociale verkiezingen, zoals je het werk van een parlementair ook niet kunt vergelijken met dat van een délégué. Evenzeer zou het wellicht een goede zaak zijn als onze sp.a’ers eens zouden bekijken hoe onze délégués en onze militanten hun werk doen in de bedrijven. Onze délégués zijn een aanspreekpunt voor de arbeiders die onmiddellijk bij hen terechtkunnen als ze problemen hebben, maar ook als ze met vragen zitten, bedenkingen hebben, … En de délégué geeft uitleg, kaart zaken aan, zoekt naar oplossingen, voert actie… In zijn fabriek kan de arbeider/werknemer nog rechtstreeks bij iemand terecht. Maar waar kan diezelfde werknemer terecht als hij eenmaal de fabriekspoort achter zich heeft dichtgetrokken?

We hebben de burger verweesd achtergelaten. Want in het kader van de nieuwe politiek was dienstbetoon ineens vies en vuil, vriendjespolitiek of regelrecht corrupt. En wat is daarvan het resultaat? De gewone mens kan nergens meer terecht of het moet zijn bij (anonieme) administraties, commissies, aanspreekpunten en andere vertrouwenspersonen. En wie het kan betalen, schakelt ondertussen nog steeds zijn advocaten of zijn netwerk in om problemen opgelost te krijgen.

Misschien moet de sp.a en haar mandatarissen daar deze zomer eens over nadenken. Werken als een délégué in een bedrijf zou wel eens lonender kunnen zijn dan altijd opnieuw zoeken naar de vijftien seconden van media-aandacht die uiteindelijk toch het doel voorbijschieten. Want, een aantal kleppers die permanent de media halen buiten beschouwing gelaten, wie haalt er veel stemmen op een lijst?

Onze délégués kunnen van de komende weken ook gebruik maken om hun batterijen weer op te laden, wat nodig zal zijn. In het najaar voeren we de interprofessionele onderhandelingen en bekijken welke stappen, zoals beloofd en vastgelegd op het ABVV-Congres, er concreet zullen worden gezet naar de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut. Daarop volgt de sectorale onderhandeling waar we in eerste instantie onze eigen sociale  zekerheid, de Fondsen van Bestaanszekerheid, moeten veiligstellen. Ondertussen komen er alsmaar meer geluiden die ons vertellen dat de economische crisis niet voorbij is. De Bank voor Internationale Betalingen sluit een herhaling van de financiële crisis en recessie van eind 2008 en begin 2009 niet uit en volgens voormalig Nobelprijswinnaar Paul Krugman maken we nu het begin mee van een nieuwe depressie. En dan zijn er nog de onderhandelingen voor een nieuwe regering, die – ongeacht de samenstelling – nu al een besparingsregering belooft te worden.

We zitten midden in een zomerse hitte en weers- en andere voorspellers kondigen een warme zomer aan. Met de uitslag van de laatste verkiezingen in het achterhoofd moet de vakbond zich intussen realiseren dat het niet koeler wordt door het licht van de zon te ontkennen.
Prettige Vakantie.

Herwig Jorissen
Voorzitter