de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Vrijdag vier maart heeft ABVV-Metaal gehoor gegeven aan de oproep van het ABVV op actie  te voeren tegen het ontwerp van interprofessioneel akkoord en tegen het bemiddelingsvoorstel van Leterme.

ABVV-Metaal kan terugkijken op een geslaagde actiedag. Elke provincie bepaalde zelf de vorm van de te voeren actie.

In West-Vlaanderen lag een groot aantal metaalbedrijven gedeeltelijk of volledig plat, waaronder Vandewiele, Bombardier, Sedac-Mecobel, Bekaert Zwevegem, CNH Zedelgem, Wema, Dana, Daikin, Betafence. In de belangrijkste metaalbedrijven werd actie gevoerd: AGC, Aluvan , Assa Abloy,  Clamatel, Clemaco, Donaldson, Eads, IVC, Jaegerson, Packo, Picanol, Punch Graficx, Structo, Superia radiatoren, Watteeuw BMT,… Ook werden verschillende industrieterreinen afgezet en werd een optocht gehouden van het Kennedypark tot aan de gebouwen van Elektrabel. In Limburg is er een militantenconcentratie georganiseerd aan de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Van daaruit trok zo'n duizendtal militanten naar het Agoria-gebouw op de Kunstlaan waar een miniversie van de eisenbundel voor de sectorale onderhandelingen werd overhandigd. Ford en de suppliers lagen volledig stil (omdat de directie ‘uit voorzorg’ de geplande stempeldag van vandaag 7 maart verplaatst had naar 4 maart). Verder waren er productieonderbrekingen bij onder meer Hanssen Transmissions Lommel, Tenneco (Monroe), VCST Sint-Truiden. Uit vele andere bedrijven stapte de voltallige militantengroep mee in de manifestatie: Rettig (Radson), ALZ, Sikel, JLG, Punch Powertrain, Brabantia, Vasco, Syncreon, Lear, SML,... In Vlaams-Brabant had ABVV-Metaal opgeroepen om deel te nemen aan de militantenconcentratie in Leuven. Uit heel wat metaalbedrijven waren delegaties aanwezig: Baoch, Duracel, Sabena Technics,… De militanten van Otis hadden donderdag reeds een succesvolle actie gevoerd aan het hoofdgebouw van Agoria naar aanleiding van het ontslag van onze hoofdafgevaardigde. De Oost-Vlaamse federatie had opgeroepen tot een 24-urenstaking. Een aantal bedrijven lag volledig plat (Samsonite, Volvo Trucks, Harsco Belgium, Tower Automotive, ON Semiconductors, Mercedes,…). In andere was er een verminderde productie en/of werd actie gevoerd (Volvo Cars slechts één ploeg, Volvo Parts, Honda, ArcelorMittal, GE Power, Vyncolit, VDl, Esselte, Nexan, Bekaert, Faurecia, Brose, Spritomatic, Philips,…. Daarna hebben de metallo’s deelgenomen aan de betoging in Gent die liep van het Sint-Pietersplein tot op de Kouter. In de provincie Antwerpen is de productie in heel wat ondernemingen (deels) stilgevallen: DAF, Aleris, Henrad, Van Hool, Pentair… De Noorderlaan kleurde al van ’s morgens heel vroeg helemaal rood.

Iedereen zal begrijpen dat de opsomming die we hier geven slechts een beperkte opsomming is van alle bedrijven en alle militanten die vrijdag actie gevoerd hebben.  Ondanks de vuile pamflettenoorlog van ACV-Metea is de actiedag duidelijk geslaagd. En dat zeggen niet wij, dat zegt Agoria die het in een persmededeling heeft over 35.000 verloren mandagen en een inkomensverlies van 20 miljoen voor de industrie. Wij danken dan ook al onze militanten en leden voor hun inzet. Deze actiedag moet een signaal zijn voor de regering en voor de werkgeversorganisaties, zodat ze weten waaraan zich te verwachten bij de sectoronderhandelingen. Agoria zou in deze ietwat geloofwaardiger zijn, als ze ook zou eisen dat er stop zou komen op de bonussen, de feitelijke belastingvrijstellingen, de winsten die enkel ten goede komen aan de aandeelhouders,… en dan zwijgen we over de banken en de financiële crisis.  Mochten de christenen nu hebben meegedaan met deze actiedag, dan hadden ze ongetwijfeld iets gezegd in de stijl van ‘de splinter in andermans oog zien en niet de balk in het eigen oog’. Maar goed, ze deden niet mee, dus zeggen wij het maar.

Herwig Jorissen
Voorzitter