de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

De groepsbegeleiders zijn het hart van de vorming van ABVV-Metaal. Samen met onze vormingsdienst zorgen ze ervoor dat de metallo’s de best gevormde militanten hebben. Als Centrale zijn we daar fier op. ABVV-Metaal heeft de strijd tegen extreemrechts steeds hoog in het vaandel gedragen. De groepsbegeleiders van ABVV-Metaal engageren zich op de werkvloer en in het vormingslokaal consequent tegen elke vorm van racisme en fascisme. Daarom vond de Centrale het belangrijk om de nieuwe generatie groepsbegeleiders, net nu ze geïntegreerd moet worden, kennis te laten maken met een van de droevige dieptepunten van rassenhaat in de twintigste eeuw en van de gruwelijkste uitwassen van het extreemrechtse gedachtegoed. Dat is de vervolging van de Europese Joden en andere minderheden tijdens WO II. Onze groepsbegeleiders bezochten onder andere het joods getto in het Poolse Warschau, maar ook de fabrieken van Oskar Schindler, de industrieel die bekend werd omwille van zijn hulp aan de Joden tijdens de Holocaust.

Vanzelfsprekend werd ook het concentratie- en vernietigingskamp in Auschwitz-Birkenau bezocht. Aan de rand van het Poolse grensplaatsje Oświęcim richtten de Duitsers in mei 1940 een concentratiekamp in om Poolse tegenstanders van het nazi-regime gevangen te zetten. Oświęcim kreeg de oude Duitse naam Auschwitz en groeide vanaf 1941-42 uit tot het grootste vernietigingskamp voor Joden in heel Europa. Het kampencomplex bestond uit drie hoofdkampen en 39 satellietwerkkampen. Naar Auschwitz werden ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Bij benadering 1,1 miljoen van hen zijn direct na aankomst vergast of gefusilleerd. Ruim 200.000 mensen kwamen om door ziekten of honger of werden na korte tijd naar de gaskamers gestuurd.

Het secretariaat van de Centrale heeft de groepsbegeleiders vervoegd voor dit laatste bezoek. Het was een politiek en emotioneel bezoek. Niet alleen omwille van de gruwelijke geschiedenis die hier heeft plaatsgegrepen in de hoek van elke kamer, in elke barak, elke vloer, elk perron, elke vezel grond. Maar ook omdat het een beklijvende getuigenis is naar het heden. Beklijvend, omdat we tijdens het bezoek werden geconfronteerd met een permanente herinnering aan waartoe haat kan leiden en met de strijd voor een democratische samenleving die nog steeds dag na dag moet worden gevoerd. Toch was de getuigenis vooral beklijvend, omdat, zoals onze gids zei wier grootouders in het verzet hadden gezeten, de kampen en al de doden die daar huizen ons blijvend vragen: wat doen wij of hebben wij gedaan om de genociden die ook vandaag nog plaatsgrijpen te stoppen?

Voor het beheer van het concentratie- en vernietigingskamp is jaarlijks vier tot  vijf miljoen euro nodig. De stichting Auschwitz-Birkenau deed onlangs nog een oproep voor steun. De Centrale heeft besloten om een schenking te doen voor de instandhouding van het Museum van Auschwitz-Birkenau.

Herwig Jorissen
Voorzitter